Gitarist Normaal brengt ode


Bestel een leuke puzzel met de foto van het Grols kanon.

– 30 stukjes. 26x18cm, materiaal: glanzend hardboard
– 96 stukjes. 36x25cm, materiaal: glanzend hardboard
– 500 stukjes. 54x40cm, materiaal: karton

AALTEN – Aanvankelijk had hij het nummer geschreven voor het grote afscheidsconcert in Het GelreDome. Maar de reacties erop waren dusdanig overweldigend dat Normaalgitarist Jan Wilm Tolkamp besloot om het nummer ‘Toevallig’ uit te brengen. Op een heuse ‘antieke’ cassette welteverstaan.

Ruim tien jaar lang was hij de muzikale rechterhand van Jolink. Niet alleen speelde hij gitaar, maar schreef ook nummers, produceerde de albums van Normaal en ging voor duo-optredens veelvuldig samen met Ben Jolink op pad.

Speciaal voor de afscheidsshow in Het GelreDome schreef hij het nummer ‘Toevallig’, waarin hij een ode brengt aan Normaal dat ooit, veertig jaar geleden, op het idee kwam om nummers in het dialect te gaan spelen. ,,Om technische redenen kon  het die avond niet met de band worden gespeeld. Ik heb het nummer aangepast voor akoestisch gitaar en mondharmonica. En stond vervolgens die avond op de middenstip van dat grote stadion met 33.000 mensen voor mijn neus.”

Naderhand werd hij echter overstelpt met reacties. Vooral nadat het afscheidsconcert begin januari op tv werd uitgezonden. ,,Het nummer had ik eigenlijk een halfjaar geleden al geschreven en zou het gewoon eenmalig spelen. Tijdens die afscheidsshow dus. Maar er kwamen zo ongelooflijk veel positieve reacties op dat ik besloot om het uit te brengen. In twee versies: de live-uitvoering van Het GelreDome en een studioversie, waarop ook Jonas Pap, de cellist van Kyteman, meespeelt. De nummers zijn nu te downloaden via iTunes, maar worden ook uitgebracht op cassette. Bovendien zijn bij zowel de live-  als de studioversie een videoclip gemaakt die op YouTube is te zien.”

De keus voor een cassette is overigens welbewust, zo legt hij uit. Met een kwinkslag: ,,Sinds kort heb ik een andere auto. Daarin zit echter geen cd-speler, maar nog een cassetterecorder. En tsja, als ik het nummer in mijn eigen auto wil kunnen beluisteren, zal ik het dus wel op cassette moeten uitbrengen…”