Grensoverschrijdende kunst in de Achterhoek


Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Beleef het mee in de Achterhoek en laat je verrassen! Bekijk het hele festivalprogramma op erfgoedfestival.nl/agenda.

Residentie in SKAUHYTT bij het Kunstgemaal
In 2016 verbleef kunstenaar Ole Nieling voor een half jaar in de Noorse wildernis. Een zoektocht naar stilte waarin hij de confrontatie met zijn eigen grenzen aanging. Van gevonden materialen bouwde hij zijn verblijf, de ‘Skauhytt’. In de festivalperiode verblijven negen kunstenaars om beurten in de ‘Skauhytt’. Zij gaan de uitdaging aan om een vergelijkbare ervaring op te doen. De kunstenaars zijn vrij om een nieuw werk te maken of om het werk van een voorganger als basis te gebruiken. Neem een kijkje bij de kunstenaars en de ‘Skauhytt’ bij het Kunstgemaal, Veerweg 1 in Bronkhorst. De kunstenaars zijn t/m 22 juli van woensdag t/m zondag aanwezig.

Nu de nieuwe vorm van het verleden
De tentoonstelling ‘Nu de nieuwe vorm van het verleden’ vraagt op kunstzinnige wijze aandacht voor (her)gebruik van materiaal en het creatief omgaan met afval. Drager Meurtant verwerk schrootmaterialen en objet trouvés tot assemblages. Petra Senn zoekt in haar foto’s naar verweerde materie en de vergankelijkheid van materialen. Elk kunstwerk draagt zo het verleden in zich. Nog t/m 9 september te bezoeken bij Kunstwerk! Liemers Museum, Kerkstraat 16 in Zevenaar.

Erfgoedfestival Over Grenzen
De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit.