Horeca Achterhoek speelt in op 40 jaar Normaal

HUMMELO – Oerend harde pannenkoeken, oerend lekkere gebraden haantjes, oerend mooie arrangementen, speciale biercake, een ijscoupe Daldeejen. De horeca in de Achterhoek speelt massaal in op het veertigjarig jubileum van de boerenrockband Normaal. En naar aanleiding van het boek Oerend Mooie Achterhoek is er een speciale route uitgestippeld langs de aller-Normaalste plekjes waar de fans – maar ook de toeristen, die deze zomermaanden de regio aandoen –  gebruik van kunnen maken.

Nog één keer oerend hard. Want na dit jaar is het einde oefening. Ben Jolink en zijn mannen houden het na veertig jaar høken definitief voor gezien. Voor journalist Jan Colijn was dat aanleiding een boek te schrijven langs allerlei plekjes in de Achterhoek die een link hebben met Normaal: ,,Een soort pelgrimstocht voor de anhangers, zoals de Normaalfans zichzelf noemen.”

Horecaondernemers in de Achterhoek hebben daar zo hun eigen – culinaire – draai aan gegeven. Zo wordt in café De Tol in Zelhem, ooit de stamkroeg van Normaal, een driegangen-diner voorgeschoteld met als toetje een ijscoupe Daldeejen met onder meer advocaat en boerenjongens. Het hotel-restaurant De Gouden Karper in Hummelo heeft zelfs een speciaal meerdaags oerend mooi arrangement samengesteld

Het vermaarde Hotel Bakker in Vorden braadt oerend lekkere haantjes, waar het landelijk bekend mee is geworden. Terwijl restaurant Het Wapen van Heeckeren in Hummelo in het teken staat van veertig jaar Normaal. De band nam hier onlangs de videoclip voor de gezamenlijke single ‘Gries’ met Rowwen Hèze op. En ook de fraai gelegen Berenschot’s Watermolen in Het Woold bij Winterswijk is in de route opgenomen.

Al worden er ook enkele uitstapjes buiten de Achterhoek gemaakt. Zo heeft de eigenaar van Pannekoekhuys Hoch-Elten, in het gelijknamige Duitse dorpje, een speciaal recept ontwikkeld voor een oerend harde pannenkoek. De rondrit begint overigens in Haaksbergen, waar Ben Jolink zijn studio en atelier heeft. Bas Nijhuis, bekend als internationaal topscheidsrechter, maar ook eigenaar van een bakkerij in Haaksbergen, heeft speciale biercake gemaakt. ,,Uit eigen brouwerij”, aldus Nijhui

Van het boek ‘Oerend Mooie Achterhoek’ zijn intussen een slordige vijfduizend exemplaren over de toonbank gegaan. Onduidelijk is nog of er een tweede druk volgt. Intussen zijn er al aardig wat anhangers en toeristen, die de rit hebben gereden en zich in een van de diverse etablissementen tegoed hebben gedaan aan een Normaal-gerecht.

De rondrit is voorin het boek terug te vinden op een ouderwetse schatgraverskaart. Volgens auteur Jan Colijn is de route echter inmiddels ook digitaal beschikbaar: ,,Het blad Pro Motor van de ANWB heeft onder de noemer ‘Hendrik Haverkamproute’ het traject online gezet. Met de hedendaagse navigatieapparatuur hoeven de mensen dus niet meer voortdurend op die landkaart te kijken en kunnen zodoende optimaal genieten van die oerend mooie Achterhoek.”