IVN en KNNV Thema avond met kookdemonstratie

Kruiden: Geneeskrachtig en/of eetbaar

NEEDE – Voor belangstellenden in de gemeentes Berkelland, Oost-Gelre en Winterswijk organiseren het IVN en KNNV Oost-Achterhoek een bijzondere Thema-avond met zelfs een korte kookdemonstratie: “Kruiden: Geneeskrachtig en/of eetbaar”.

Dit keer is Neede gastheergemeente en wel op maandagavond 11 april in “Het Natuurûs”, Koeweidendijk 27A, 7161 RJ te Neede. Van 20:00 tot 22:00 uur.

De natuur biedt veel ingrediënten die van een gewone maaltijd een culinaire beleving kunnen maken. Als kok van een nostalgisch restaurant in de Heurne weet Reinier van het restaurant Op de Brusse te goochelen met smaaksensaties die in het veld te vinden zijn. Het bereiden op de kookplaat van kruiden die zo uit de natuur komen is een duurzame vorm van koken met krachtige smaken. Pure Kookkunst die vaak bijzondere en heilzame bijwerkingen heeft.

Niet alle kruiden kunnen zomaar gekookt. Afhankelijk van de verschillende geneeskrachtige werkingen en het gebruik zijn er verscheidene bereidingswijzen. In het medicijnkastje kunnen kruiden als zalf of in andere toepassingen gebruikt worden om hun heilzame werking. Welke kruiden eetbaar en/of heilzaam zijn wordt deze avond ruimschoots toegelicht. Jolanda weet van alles te vertellen over hoe kruiden uit de natuur kunnen helpen lichaam en geest fit te houden.

Veel van de kennis over die heilzame werkingen is verloren gegaan, doordat we nagenoeg geheel zijn overgegaan op het verleidelijke aanbod van geproduceerde voedingsmiddelen. Ook verdwenen toen al die bijzondere smaken uit ons voedsel.

Van een tiental bekende en minder bekende kruiden wordt verteld hoe ze er uit zien, waar ze voorkomen of en hoe ze geoogst kunnen worden. Daarnaast zal een kleine kookdemonstratie worden gegeven, waarbij de deelnemers als het ware kennis maken met de “bron van de smaak” door te proeven en te ruiken. Dit zonder toevoeging van extra smaak-, kleur- en houdbaarheidsstoffen.

Op deze avond is het dus optimaal genieten van wat de natuur u puur te bieden heeft. Niet alleen op de kookplaat maar ook in het medicijnkastje.

De toegang is gratis met alleen een bijdrage voor de koffie.