IVN – KNNV thema avond Vloeiweiden


HAAKSBERGEN – IVN en KNVV Oost-Achterhoek organiseren de thema-avond Vloeiweide-systemen. En wel op woensdagavond 9 november om 20:00 uur in het veldwerkcentrum op Landgoed Het Lankheet te Haaksbergen. Veldwerkcentrum Lankheterweg 6, 7481 VM Haaksbergen. Entree: €5,-IVN/KNVV-leden €3, inclusief een consumptie.

Landgoed Het Lankheet is een groot bosrijk gebied afgewisseld met heide, vennen, historische boerderijen, hooilanden en oude essen aan de Buurserbeek. Het ligt tussen Haaksbergen en Eibergen. Het landgoed heeft een geschiedenis die 800 jaar teruggaat, maar geeft ook een vooruitblik tot ver in de 21e eeuw. Er zijn verschillende eigentijdse landschapsprojecten op het gebied van waterzuivering, energiewinning, multifunctionele klimaatbossen, houtteelt, jeugdeducatie en jeugdzorg, kunst en theater. Hierdoor is te beleven hoe het landschap van de toekomst een onontbeerlijke plaats in ons dagelijks leven gaat innemen. Historie en innovatie gaan hand en hand.

Woensdagavond 9 november neemt Langoedbeheerder Eric Brinckman ons mee in de wereld van vroeger, toen het voor boeren belangrijk was om in de winter het water van rivieren, beken en sloten over het grasland te laten lopen. Dit zorgde ervoor dat het gras niet bevroor en er voedingstoffen werden afgezet zodat de boer al vrij vroeg in het jaar een eerste grasoogst kon binnenhalen.
Een ingenieus systeem van dijkjes, dammen en stuwen zorgde voor het gewenste resultaat. Op Het Lankheet is dit oude bevloeiingssysteem in ere hersteld en kunnen we het systeem in werkelijkheid aanschouwen. Eric Brinckman vertelt over het hoe, wat, waarom en het herstel van het vloeiweidesysteem op dit landgoed en laat ons de werking zien.

De kans op natte voeten is groot, trek dus waterwerend schoeisel aan.

Inlichtingen: Hans Berndsen, tel. 0545-477222 e-mail: j.berndsen!@upcmail.nl