Home » Regionaal » Kasteelvijver toneel van Mozart en Strauss

Kasteelvijver toneel van Mozart en Strauss

214

VORDEN – In zomerse avondsfeer genieten van blazersensemble Aerofonia en houtblazerskwartet Gran Partita bij Hackfort. Zaterdag 11 juli vindt een bijzonder avondconcert plaats bij de kasteelvijver van Hackfort met Aerofonia en Gran Partita. Het drijvende vijverpodium biedt een bijzondere ambiance om te luisteren naar klassieke muziek van Mozart en Strauss. Aanvang van het concert is om 20:00 uur. Voor leden van Natuurmonumenten is de entree € 10,00 voor het concert; voor niet leden € 15,00. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via Natuurmonumenten.nl/activiteiten.

Mozart, Strauss en Honegger
Twee jaar geleden traden beide ensembles voor het eerst samen op op landgoed Hackfort. De belangstelling was zo overweldigend dat besloten is dit te herhalen. Speciaal voor deze uitvoering zijn nieuwe werken gearrangeerd van verschillende componisten. Op het programma staat een symfonie van Mozart die hij als 9 jarig jongetje schreef tijdens zijn verblijf in Den Haag (1765). Het werkje is vol levenslust en laat al zien over hoeveel talent de jonge componist beschikte. Daarna volgt eveneens een jeugdwerk, ditmaal van Richard Strauss. Hij schreef de serenade als 17 jarige jongeling en liet ermee eveneens zijn grote lyrische kunnen zien. Tenslotte wordt een bewerking van de “Pastorale d’eté” van Arthur Honegger ten gehore gebracht. In dit stuk heeft de Zwitserse componist op prachtige wijze de cyclus van een mooie warme zomerdag in klank weten om te zetten.

De muzikanten
Gran Partita bestaat uit Olivier Bruning – Fluit, Mireille Hitman – Klarinet, Rob van het Reve – Bassethoorn en Micaela Engels – Basklarinet. De spelers van Gran Partita werkten in diverse samenstellingen al geruime tijd met elkaar samen toen de arrangeur van beide ensembles, Olivier Bruning, de fluitkwartetten van Mozart bewerkte voor genoemde instrumenten. Het klankresultaat was zo verrassend dat de spelers besloten een vast kwartet te formeren. De naam verwijst naar Mozarts prachtige blazersserenade K361, beter bekend onder de naam Gran Partita, en benadrukt daarmee de gedeelde liefde van de vier musici voor de muziek van Mozart.

Aerofonia is een klassiek blazersensemble, opgericht door de dirigent en arrangeur Olivier Bruning in 2009 en bestaat uit ver gevorderde amateurs en enkele professionals. Het repertoire loopt van Mozart tot Prokofiev. Jaarlijks worden enkele concerten gegeven en in 2013 verzorgde het al eens in samenwerking met Gran Partita een dubbelconcert op de vijver van Kasteel Hackfort.

Bij minder geschikt weer om te musiceren op het podium van de kasteelvijver, wordt het concert verplaatst naar kasteelzaal.