Kenniscafé over kosmische deeltjes op aarde


Bestel een leuke puzzel met de foto van het Grols kanon.

– 30 stukjes. 26x18cm, materiaal: glanzend hardboard
– 96 stukjes. 36x25cm, materiaal: glanzend hardboard
– 500 stukjes. 54x40cm, materiaal: karton

BREDEVOORT – Op zaterdagavond 26 maart geeft astrofysicus Harm Schoorlemmer, in het maandelijkse Kenniscafé in de Koppelkerk, een lezing over kosmische deeltjes die vanuit de ruimte op de aarde terechtkomen. Schoorlemmer, opgegroeid in Aalten, is verbonden aan het Max Planck-Instituut te Heidelberg in Duitsland.

Naast gewoon licht, dat normaal gesproken te zien is op een heldere sterrenavond, komen er nog vele andere deeltjes uit de ruimte. Schoorlemmers interesse gaat voornamelijk uit naar de deeltjes die ergens in de ruimte een extreem hoge energie hebben meegekregen. Om deze deeltjes te onderzoeken hebben wetenschappers meetstations gebouwd die af en toe op de vreemdste uithoeken van de aarde staan.

Op deze avond neemt Schoorlemmer ons mee langs de verschillende projecten waar hij aan heeft gewerkt en zal hij in begrijpelijke taal vertellen waar zijn onderzoek over gaat. Onder meer zal hij spreken over het Pierre Auger-Observatorium in Argentinië, een detector waar je meerdere uren doorheen kan rijden met je auto, en het ANITA-project, een experiment dat onder een reusachtige ballon een lange vlucht rond de zuidpool maakt. De lezing duurt anderhalf uur met een pauze in het midden.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
Parkeren: Winterswijksestraat, Bredevoort
Datum: zaterdag 26 maart
Aanvang: 20:00 uur
Entree: €5,-