21 mei 2024
Home » Regionaal » Kleurrijke exposities in SKB

WINTERSWIJK – Nieuwe exposanten uit de regio tonen tot begin januari 2015 hun werk in de centrale gang, de poligangen en de vitrines van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk.

Centrale gang
In de centrale gang toont Gerrit Westerhof uit Groenlo zijn talent. Aan de wanden hangen ondermeer kleurrijke skylines van wereldsteden, portretten van zijn kleinkinderen en figuratief werk. Westerhof is een veelzijdig kunstenaar. Dat blijkt ook wel uit de diversiteit van zijn expositie. Foto’s zijn vaak het uitgangspunt voor zijn schilderijen. Schilderles volgt Gerrit nog steeds bij Jenneke Brunnekreeft in Eibergen.

Duo-expositie van vader en dochter in de poligangen
Vader Herman en dochter Jorien Stel exposeren in de poligangen 2, 2b en 3. Herman Stel is een autodidact waar het om zijn schilderkunst gaat. Geïnspireerd door zijn oudste dochter die dezelfde interesse deelt, is Stel negen jaar geleden weer begonnen te schilderen . Hoewel hun stijlen onderling van elkaar verschillen zijn er wel zeker overeenkomsten te zien. Allebei raken ze geïnspireerd door menselijke figuren en gezichten waarbij emotie een belangrijke rol speelt.

Het werk van Stel bestaat uit figuratieve kunst. In 2005 is hij begonnen met het schilderen van dierenfiguren en heeft daar in 2013 een nieuwe stijl met gezichten aan toegevoegd. Deze stijl, geïnspireerd door de wens om iets met emoties, mensen en gezichten te doen, heb ik gecombineerd met de kleurrijke stijl waar hij al in schilderde. De portretten kenmerken zich door een coloriet van heldere en intense kleuren waarbij hij steeds weer zoekt naar de emotie en een bijzonder houding in combinatie met de lichtinval. Het meest gelukkig wordt hij van een portret dat gedurende de dag steeds weer een ander beeld geeft. Een schilderij is voor zijn gevoel geslaagd als mensen worden “gepakt” door de combinatie van de emotie en het intense kleurenpalet zodat een schilderij veel meer is dan alleen een afbeelding aan de muur.

Jorien Stel, maakt verrassende werken die je van dichtbij wilt bekijken. In Joriens Paper Art valt telkens iets nieuws te ontdekken. Ze tekent en schildert al van kinds af aan. Na schildersopdrachten voor vrienden en kennissen heeft ze de tijd genomen om een eigen stijl te creëren. Sinds 2010 werkt Jorien aan haar papierschilderijen. Haar hedendaagse schilderijen zijn een spannende combinatie van papier uit tijdschriften, kranten, folders en acrylverf. De schilderijen stralen kracht, schoonheid, mysterie en humor uit. Het leuke aan Paper Art is dat woorden en vormen naadloos in elkaar overvloeien, elkaar versterken of tot denken aanzetten.

Poligang 8
In poligang 8 is het de beurt aan Rowena Peters. Zij leerde het olieverf schilderen van haar tante Carolien Klein Goldewijk (www.bubastis.nl). Haar eerste schilderij van een aap,howler monkey uit 2006. bleek het begin van de ontwikkeling van een geheel eigen signatuur. Peters’ kleurrijke stijl beweegt zich tussen realisme en het abstractere paletmes. Op de expositie toont ze divers werk waaronder portretten van dieren, kinderen, maar ook het ‘eigen’ werk met het symbolische hart als rode draad.

Vitrines
In de Achterhoek kent iedereen ze wel: de grolse want. Zelfgebreide wanten van met name blauwe, rode en witte wol houden je handen lekker warm. Mevrouw Lubbers laat in de eerste vitrine een deel van haar breisels zien.

In de middelste vitrine liggen zelfgemaakte hippe armbandjes, gemaakt door twee jonge meiden van dertien. Ze werken onder de naam Perline Sorelle. In de laatste vitrine toont Rita Roekevisch diverse warmtezakken. De met graan gevulde warmtezakken zijn gemakkelijk en snel op te warmen in de magnetron en geven daarna langzaam de warmte af.


Heeft u een evenement dat u wilt delen met de Achterhoek?

Dien uw evenement in en zorg ervoor dat het een plek krijgt in onze agenda!