De kunst van de koe: van schilderij tot lekkernij


WINTERSWIJK – Bij Villa Mondriaan staat op vrijdag 3 en zaterdag 4 juni de koe in de spotlight. De huidige tentoonstelling “Vee in beeld” toont de veestukken van bekende schilders als Piet Mondriaan, Anton Mauve en Willem Maris van rond 1900. Mondriaan werd wereldberoemd met zijn schilderijen met rechte lijnen en primaire kleurvlakken, maar aan het begin van de twintigste eeuw heeft hij vele studies gedaan naar onder andere koeien. Hij volgde daarbij het voorbeeld van gevestigde tijdsgenoten zoals Anton Mauve en Willem Maris, schilders van de Haagse School.

Veel van de landschappen die zij schilderden zijn geïnspireerd door een Gelderse omgeving. Dankzij een goede treinverbinding en nieuwe verftechnieken trokken de schilders in de tweede helft van de negentiende eeuw naar plattelandsgebieden, zoals bijvoorbeeld Oosterbeek, waar een heuse kunstenaarskolonie ontstond. Datzelfde Gelderse landschap siert nu ook de wanden van de huidige tentoonstelling, dankzij het ontwerp van vormgever Kiki van Eijk. Op vrijdag en zaterdag zijn er gratis rondleidingen in het Nederlands en in het Duits, waarbij natuurlijk extra aandacht wordt besteed aan de koeien.

Speciaal voor de Maakdagen is Villa Mondriaan een samenwerking aangegaan met Slagerij Wassink, die sinds 1919 aan de Zonnebrink gevestigd is. De vierde generatie Wassinks maakt nog steeds de Oost-Nederlandse rundvleeslekkernij naegelholt op ambachtelijke wijze. Vroeger werd het door rijkere boerenfamilies vooral gegeten als luxe broodbeleg, tegenwoordig zijn er nog slechts twintig slagers in Nederland die het vlees ambachtelijk drogen. Slager Wim Wassink vertelt op beide dagen om 14.30 uur in een korte lezing meer over de bereidingswijze van naegelholt. Natuurlijk kun je zelf ook even proeven! Op vertoon van je entreebewijs van Villa Mondriaan krijg je tijdens dit weekend 50% korting op een bestelling naegelholt van Slagerij Wassink.

Jong en oud zijn van harte welkom bij de workshop ‘Modelleer je eigen koe’ in het Villa Atelier. Nadat je inspiratie op hebt gedaan in de tentoonstelling, kun je op de zolder van het museum tussen 13.00 en 16.00 uur zelf creatief aan de slag met allerlei materialen om je eigen koeiencollage te maken. Je kunt gratis aan het programma of een rondleiding deelnemen op vertoon van een geldig entreebewijs van Villa Mondriaan. Entree voor volwassenen is € 8,- (incl. audiotour), kinderen tot en met 18 jaar hebben gratis toegang.

Gelderland is de maakprovincie van Nederland. Tijdens de Maakdagen 2016 staan de Gelderse ambachten en industrie in de schijnwerpers. Maakbedrijven openen hun deuren voor bezoekers om een kijkje achter de schermen te nemen. Ook de Achterhoek is daarbij volop vertegenwoordigd. Benieuwd wat er allemaal nog meer te doen is op vrijdag 3 en zaterdag 4 juni? Bekijk het volledige programma op: www.gemaaktingelderland.nl/programma/overzicht.