Leerlingen en senioren in de ban van fotografie

Deel dit bericht

EIBERGEN – De leerlingen van groep 8 van de Menno Ter Braakschool uit Eibergen hebben samen met bewoners van woon- en zorgcentrum De Meergaarden deelgenomen aan een workshop fotografie. Deze workshop stond onder leiding van van professioneel fotograaf Joop Koopmanschap en is onderdeel van het project De Berkel in Beeld. Beide groepen hebben voorafgaand aan de workshop een inspirerend bezoek gebracht aan museum De Scheper en ook alvast geoefend met fotograferen. Volgende week gaan de groepen samen een boottocht maken op de Berkel om oude plaatjes opnieuw te fotograferen.

Interactie tussen ouderen en jongeren
Het is de bedoeling en de wens van projectleider Harry ten Brinke dat de bewoners van De Meergaarden in gesprek raken met de leerlingen van de basisschool. “De Berkel is daarvoor uitermate geschikt. Zowel de ouderen als de jongeren kennen de rivier, het is een blijvende verbinding tussen verschillende werelden.”, zo legt hij uit. Ten Brinke werkt hiervoor samen met de Stichting Berkelzomp, stichting Eibergse Molens en museum De Scheper.

Verschillende belevingen
Fotograaf Joop Koopmanschap vertelt over de techniek van fotograferen en over de verschillende manieren om naar een object, in dit geval de Berkel, te kijken. Voor de bewoners van De Meergaarden is het bijzonder om te zien dat de leerlingen fotograferen met hun telefoon of een tablet. “Ik heb zelf een polaroid, dat vond ik al het toppunt van techniek.”, lacht één van de bewoners. “Die foto van de Mallumse Molen vind ik prachtig, daar ben ik vroeger vaak geweest.”, zo vertelt een van de oudere heren. “Wij komen er ook wel.”, vertelt een jongen van de basisschool. “Om lekker te chillen.”

Varen op de Berkel
Nu de bewoners en de leerlingen twee lessen over fotografie hebben gehad, staat voor volgende week het voorlopige hoogtepunt van het project op de agenda. “Donderdag 15 oktober gaan we met beide groepen varen op de Berkel. We gaan eerst naar botenhuis ’t Vonder waar een mooie tentoonstelling te zien is. Ook gaan de twee groepen er samen een film bekijken. Vervolgens stappen we in de berkelzomp ‘De Snippe’ en varen we naar de Mallumse Molen. Onderweg is er gelegenheid om te fotograferen.”, vertelt Ten Brinke enthousiast. De leerlingen en de bewoners hebben een boekje met oude foto’s van de Berkel ontvangen. “Probeer die foto’s eens opnieuw te maken.”, legt fotograaf Koopmanschap uit. “Kijk eens wat er veranderd is en wat er nog hetzelfde is gebleven. Uiteindelijk is elke foto die je maakt uniek, niemand heeft die foto eerder gemaakt.”

Expositie
Uiteindelijk worden de oude én de nieuwe foto’s van de Berkel samengebracht in een prachtige expositie. Er zullen niet alleen foto’s te zien zijn maar ook oude voorwerpen uit De Scheper en andere informatie over de Berkel. De nieuwe foto’s worden door de leerlingen voorzien van treffende teksten in de vorm van een kort verhaal of een gedicht. De verwachting is dat deze expositie half november geopend zal worden in De Meergaarden.

Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek
Dit project valt onder het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek. In dit pact hebben 8 gemeenten in de Achterhoek de ambitie uitgesproken dat zij erfgoed, kunst en cultuur steviger willen inzetten als pijler van de ruimtelijke en economische kwaliteit. Een van de projecten is ‘Structurele Cultuurparticipatie. Dit project, waar ook ‘De Berkel in Beeld’ onder valt, richt zich op het bijeenbrengen van generaties.


Dit bericht is 9x gezien