Live From The Field

NEEDE – Ze zijn allen geboren en getogen op het platteland van de Achterhoek en Twente. En dús kregen ze de muziek van Normaal met de welbekende Brintalepel ingegoten. Reden voor de formatie De Hakviolen om een eerbetoon te brengen aan Normaal, de uitvinders van de dialectrock. Zaterdag 26 maart staat café De Ruif in Neede in het teken van høken en daldeejen, aangevuld met werk van AC/DC en Jovink en de Voederbietels.

Stuwende motor achter De Hakviolen is drummer Ronald Roerink. Voor hem is het optreden bij De Ruif dan ook een thuiswedstrijd. “En dat maakt dit soort optredens toch altijd weer extra leuk.”

De formatie De Hakviolen vormt intussen alweer heel wat jaartjes een bekende verschijning op menig rockfestival en dorpsfeest. Geformeerd rond zanger Erik Roessink, die ooit deel uitmaakt van de Hendrik Haverkampband, vernoemd naar de legendarische Normaal-mascotte.

Naast de reguliere optredens brengen De Hakviolen ook regelmatig een speciale tributeshow. “Waarbij dus een band centraal staat. In ons geval is dat Normaal. Want de diverse bandleden mogen zo allen hun eigen muzikale voorkeur hebben, we hebben hoe dan ook één gezamenlijke passie: Normaal.”

Wat overigens bij lang niet iedereen bekend is: Normaal had een bepaalde band met Neede. Ben Jolink en zijn mannen hadden hier namelijk jarenlang een opslag, waar onder meer de grote decordoeken voor de Veldtochten werden bewaard. Maar nu de band het na veertig jaren van høken voor gezien heeft gehouden, is ook die opslag opgeheven.

De Hakviolen spelen deze zaterdag dus voornamelijk nummers van Normaal. “En met name uit de beginjaren van Normaal”, aldus gitarist Alwin Besselink uit Eibergen. “Want ook nadien heeft Normaal nog heel wat hits gescoord, maar voor ons zijn toch die ruige beginjaren echt de gouden jaren. En voor de mensen die ook ander werk willen horen: behalve Normaal spelen we die avond ook nummers van die andere dialectsensatie, Jovink en de Voederbietels. Maar ook AC/DC. En die Australische band heeft dan ook weer een link met de Achterhoek want de gitarist ervan woont immers al zijn halve leven in Aalten.”