Musica Jacobi met passie

WINTERSWIJK – De Jacobscantorij zingt zondagavond 20 maart om 19.00 uur voor het negende achtereenvolgende jaar een Engelstalige passie in de Jacobskerk te Winterswijk.

Dit jaar zingt het koor een werk dat cantor-organist Wim Ruessink bij toeval ontdekte en dat, zo is het vermoeden, nog nooit in Nederland of wellicht zelfs Europa, werd gezongen. Van Harry Alexander Matthews wordt The Triumph of the Cross gezongen.

Van Matthews is slecht weinig bekend. Hij werd in 1879 geboren in Engeland en emigreerde eind 19e-eeuw naar de Verenigde Staten. Hij was voornamelijk werkzaam als kerkmusicus in Philadelphia. Hij componeerde zo’n driehonderd werken, waaronder The Triumph of the Cross. Het werk is in de VS in vergetelheid geraakt en in West-Europa zelfs totaal onbekend. Onterecht, want het is een imposante, intrigerende compositie die leunt op de romantische kathedrale koorcultuur, maar ook is doordrenkt van muziek-theatrale principes. De Jacobscantorij wordt begeleid door Hans-Erik Dijkstra op piano. Als solisten werken Marjan Vleeming (sopraan), Ben Stevens (tenor) en Jaap Roos (bariton) mee. Het geheel staat onder leiding van Wim Ruessink.

De uitvoering begint om 19.00 uur en duurt ongeveer een uur. De kerk is open om 18.30 uur. De toegang is vrij, wel wordt aan de uitgang een gulle vrije gift gevraagd.