Home » Regionaal » Neploverboyactie tijdens Volksfeest

WINTERSWIJK – Tijdens het Volksfeest is vrijdagavond in het centrum van Winterswijk een neploverboyactie gehouden. De actie werd gehouden om jongeren ervan bewust te maken dat zij eenvoudig het slachtoffer kunnen worden van een loverboy.

Groepjes ‘neploverboys’ en ‘neplovergirls’ spraken jongens en meiden in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar op de kermis aan op een manier zoals ook loverboys zouden doen. Op die manier probeerden zij de jongeren over te halen om persoonlijke gegevens te verstrekken of mee te gaan voor een fotoshoot. Wanneer de aangesproken jongens of meiden hiertoe bereid waren, maakten de ‘neploverboys’ bekend dat er een actie gaande was. De actie was georganiseerd door de ‘preventiewerkgroep loverboys’. Verschillende organisaties zoals JIP Apeldoorn, IrisZorg, jongerenwerk Aalten en Oost Gelre en het Sociaal Team Winterswijk, politie afdeling mensenhandel en de gemeente werkten hier aan mee.

Opvallend
De resultaten van de neploverboyactie zijn verontrustend. In totaal zijn er ongeveer 60 meisjes benaderd. Van de meisjes die werden aangesproken door een vrouwelijke acteur ging de helft op de uitnodiging in. Van de meisjes die werden aangesproken door een mannelijke acteur hapte zelfs 70 procent van de meiden toe. Al na een gesprekje van een paar minuten al bereid persoonlijke gegevens af te staan, telefoonnummers uit te wisselen. Sommige meisjes waren zelfs bereid mee te gaan naar huis.

“Wij zijn hier van geschrokken, maar hadden het wel verwacht”, zegt Noortje Schuddebeurs van de gemeente Winterswijk. Zij heeft de actie vanuit de gemeente gecoördineerd. De neploverboyactie was gericht op preventie. “Doel is om de weerbaarheid van jongeren te vergroten”, zegt Schuddebeurs.

De resultaten van de neploverboyactie zijn vergelijkbaar met andere gemeenten waar deze actie gehouden is. “Opvallend verschil bij de actie in Winterswijk in vergelijking met andere plaatsen, is dat jongeren in Winterswijk veel optrekken in vriendengroepen. Deze gaven regelmatig bescherming”, aldus Bianca Lubbers, organisator vanuit de preventiewerkgroep loverboys.

Voorlichtingscampagne
De neploverboyactie is de start van een voorlichtingscampagne, waarbij dit najaar alle derde klassen van de middelbare scholen in Aalten, Oost Gelre en Winterswijk worden aangedaan. Tijdens deze scholentour worden de jongeren bewust gemaakt van de werkwijze van loverboys en doen zij kennis op om zich hiertegen te wapenen.