Home » Regionaal » Officiële opening van het monumentale Achterhuis op Roerdinkhof

Officiële opening van het monumentale Achterhuis op Roerdinkhof

263

WINTERSWIJK-WOOLD – Op vrijdag 27 juli wordt het gerestaureerde Achterhuis van het rijksmonumentale scholtengoed Roerdinkhof officieel geopend door de heer Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk. Na een ingrijpende verbouwing zijn er in het achterhuis van de eeuwenoude scholtenboerderij – met behoud van het monumentale karakter van het gebouwencomplex op het historische erf – moderne hotelkamers gerealiseerd.

De metamorfose van het achterhuis is het tweede gerealiseerde project van het toekomstplan van eigenaar Gerhard Huetink, met als doel het ensemble historische gebouwen van Roerdinkhof gefaseerd te restaureren. In 2015 werd de uit 1544 daterende ‘oudste schuur van Nederland’ op het erf geopend als Boerderijrestaurant. Het Achterhuis, dat ruimte biedt voor luxe verblijf voor twintig hotelgasten of groepen, werd in de herfst van 2017 in gebruik genomen. In de acht modern en stijlvol ingerichte kamers is zichtbaar aandacht voor de historie van het gebouw. De accommodatie is bovendien geschikt voor mindervalide gasten en rolstoelgebruikers.

Vijf-fasen plan
Gerhard Huetink stopte in 2000 met het toenmalige melkveebedrijf om zich volledig te richten op toerisme en natuur- en diervriendelijk geproduceerd vlees van de kudde Hereford koeien op de landerijen van Roerdinkhof. In nauwe samenwerking met de provincie Gelderland, gemeente Winterswijk, architecten, Gelders Genootschap – dat een ervenplan ontwikkelde – en een projectbegeleider werd een vijf-fasen restauratieplan opgesteld. “Ik wil de gebouwen op de Roerdinkhof met respect voor de rijke geschiedenis en extra aandacht voor de oude veldkeienbestrating en de gracht rondom het hoofdgebouw, restaureren en behouden voor de toekomst.” De restauratie van het Achterhuis werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincie, gemeente en rijksoverheid.

Programma officiële opening
De feestelijke opening van het Achterhuis is uitsluitend voor genodigden. Na ontvangst in het Boerderijrestaurant en de openingshandeling door burgemeester Bengevoord wordt het Achterhuis ingezegend door Da. mevr. C. Pisarahu-Tehupuring. Het Woolds Mansleukoor en het Moluks kerkkoor verzorgen de muzikale omlijsting. Onder de genodigden zijn bestuurders en beleidsmedewerkers van de provincie en gemeente, architect, adviseurs en bouwers. Genodigden zijn in de gelegenheid om zowel het Achterhuis als ook het Voorhuis te bezichtigen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een hapje en drankje in het boerderijrestaurant.

Open Huis
Op zaterdag 28 en zondag 29 juli van 11:00 uur tot 17:00 uur is de accommodatie open voor iedereen. Belangstellenden kunnen tijdens het Open Huis ook kennismaken met gastvrouw Nina Martina, partner van Gerhard Huetink, die de wellness op Roerdinkhof voor haar rekening neemt. Naast het boerderijrestaurant, waar ze wekelijks een avond Indonesisch eten verzorgt, biedt zij – met haar decennia-lange ervaring als hotel- en spa-manager op Bali met een eigen beautysalon – professionele massages op Roerdinkhof.
Foto: PR Roerdinkhof.
Gerhard Huetink en Nina Martina bij de gracht voor het gebouwencomplex Roerdinkhof