Onmeunig geneuglijk zomerfeest

RIETMOLEN – Waar kleine dorpen groots in kunnen zijn. Door gezamenlijk de schouders eronder te zetten, weten de inwoners van Rietmolen van de jaarlijkse zomerfeesten telkens weer een spektakelstuk te maken. Met behalve een Zeskamp haast vanzelfsprekend veel muziek, terwijl uiteraard weer op het scherpst van de snede wordt gestreden om de felbegeerde eretitel schutterskoning en –koningin.

Het kerkdorp staat van 7 tot en met 10 juli weer in het teken van – zoals ze het daar zelf op z’n Achterhoeks noemen – een geneuglijk feest.

Op donderdag wordt de aftrap gegeven met de zogenoemde Rietmolenavond. “De drie lokale cafés verplaatsen hun bar voor deze avond naar de feesttent, waarna tijdens een groots opgezette pubquiz de algemene kennis van de Rietmolenaren op de proef wordt gesteld. Waarbij de titel ’n Klookst’n van de Reetmölle op het spel staat”, vertelt Birgitte Koppelman, voorzitter van de zomerfeesten. Wat het extra bijzonder maakt is dat de fragmenten tijdens de muziekvragen live worden uitgevoerd door de band You & Me. Waarna deze formatie het muzikale slotakkoord voor de avond verzorgt en daarbij inspeelt op de wensen vanuit het publiek: van Nederlandstalige meezingers tot de actueelste top 40-hits.

Sinds vorig jaar wordt op de vrijdagavond tijdens een groots opgezette party een duik genomen in de seventies, eighties en nineties. De tent wordt hiervoor ingericht als een heuse disco met veel glitter and glamour. Met een optreden van de TopPop Roadshow en de band Boulevard.

Klik voor meer informatie

De zaterdagochtend staat vanaf tien uur in het teken van de seniorenochtend, waarna de muziekvereniging Amicitia de schutterskoning en –koningin van vorig jaar naar het feestterrein begeleidt voor het vogelschieten. Behalve de nieuwe schutterskoning en – koningin wordt dan ook uitgemaakt wie de nieuwe jeugdprins en –prinses worden. De jongste inwonertjes van Rietmolen worden vervolgens geschminkt en kunnen zich vermaken met de ranjabar en een grote zandbak. De kermisattracties draaien speciaal voor de jeugd en in de tent worden de nieuwe schuttershelden gehuldigd.

De formatie Broadway neemt zaterdagavond het muzikale programma voor haar rekening en er is een optreden van Domien Verschuren, die behoort tot de absolute top van de Nederlandse deejays. “Tijdens het gehele feest is het zogeheten NIX18-beleid van kracht, wat inhoudt dat er aan jongeren geen alcoholische drank wordt geschonken en sigaretten worden verkocht”, aldus voorzitter Birgitte Koppelman.

Op zondag strijden de diverse buurten om de Zeskampbokaal met behalve allerlei spelen ook een heuse denktank. Na de prijsuitreiking is er een optreden van de band Blizzert. Het publiek mag het muzikale menu voor die avond zelf samenstellen want de bezoekers kunnen via een appje hun favoriete nummers doorsturen. Birgitte Koppelman: “We hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het er dat weekend in Rietmolen weer onmeunig geneuglijk aan toe gaat.”