Home » Aalten » Onthulling Wortelstoelenbank in IJzerlo

Onthulling Wortelstoelenbank in IJzerlo

246

IJZERLO – Unieke samenwerking tussen kunstenaar Inge Teunissen en Daltonschool CBS ’t Warmelinck en Ons Aller Belang in IJzerlo.

De Wortelstoelenbank
Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek is in mei gestart met het bijzondere nieuwe kunstproject Tussen de Coulissen, momenteel is het project gaande in Aalten en wel in IJzerloo met kunstenares Inge Teunissen. Wilma Winkelhorst van Ons Aller Belang heeft op school verteld over de geschiedenis van IJzerloo. De oude wortels symboliseren de geschiedenis en het ontstaan van IJzerloo, de nieuwe wortels staan voor de groei in de toekomst. De sociale samenhang, ook wel noaberschap genoemd is erg belangrijk. Inwoners van IJzerloo zijn ook trots op hun plek waar ze wonen. Ze zijn geworteld in IJzerloo. De Wortelstoelen komen op een mooie plek in de buurtschap IJzerloo te staan, verschillende wandel, fiets en autoroutes komen er langs waardoor de toerist ook kan blijven meegenieten.

Het project Tussen de Coulissen Het project Tussen de Coulissen staat voor het beleefbaar maken van het historische Achterhoekse landschap, We willen jeugd hun natuurlijke naaste omgeving laten ontdekken, dit geïnspireerd op een verhaal van de levende geschiedenis (Oral History) van die bewuste plek en/of omgeving. Het historische verhaal wordt onder begeleiding van een beeldend kunstenaar middels een artistieke kunstuiting ‘Land Art’ genaamd beleefbaar gemaakt. Het Land-art kunstwerk komt gelegen aan een bestaande knooppunt (fiets)route. Zodat ook het toerisme iets blijvends meekrijgt.

Het verloop van de activiteiten Het project is gestart op maandag 5 september, Inge Teunissen heeft zich kort gepresenteerd als kunstenaar en Wilma Winkelhorst heeft vertelt over de geschiedenis van IJzerloo aan de leerlingen van CBS ‘t Warmelinck. Wilma Winkelhorst vertelde over de namen van families die gerelateerd waren aan de boerderijen. 12 september hebben de kinderen door elkaar gewerkt in verschillende creatieve workshops. Vrijdag 28 oktober heeft het project van Inge vervolg gekregen met de opdracht: probeer vanuit je eigen familiegeschiedenis of gebeurtenis een eigen nest te verbeelden, een vraag die je hierbij kunt denken is: uit welk nest kom jij? Kinderen gaan aan de slag met natuurlijke materialen, kippengaas, etc.

Aangezien de Wortelstoelenbank gelegen is naast de nieuw aan te leggen Natuurspeelplaats in IJzerlo heeft het enige tijd geduurd voordat de grondwerkzaamheden gereed waren. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de laatste werkzaamheden.

Onthulling Wortelstoelenbank Bij deze willen wij u van harte uitnodigen voor de onthulling van de Wortelstoelenbank op donderdag 29 juni om 13.00uur. De wortelstoelenbank is gelegen tegenover het Dorpshuis (Thijsweg 19) in IJzerlo. Voor de onthulling zullen de betrokken leerlingen van CBS ’t Warmelinck plantjes poten rondom de wortelstoelenbank. Wij hopen u te mogen verwelkomen.

Verbinden van generaties Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek, een initiatief van negen Achterhoekse gemeenten en provincie. De missie van het Cultuur- en Erfgoed Pact Achterhoek 2017-2020 is: “het versterken van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Achterhoek, met als dragers cultuur, erfgoed en amateurkunst”.
Vijf regionale instellingen (Achterhoek Toerisme, ECAL, DRU, BoogieWoogie en Gruitpoort) zetten als regionale Cultuurcoalitie samen de schouders onder dit pact.

In de gemeente Oost Gelre, Bronckhorst, Winterswijk, Aalten, Berkelland, Montferland heeft het project reeds plaatsgevonden, in de gemeente Oude IJsselstreek vind de onthulling op korte termijn plaats.
In het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek hebben 9 gemeenten in de Achterhoek de ambitie uitgesproken dat zij erfgoed, kunst en cultuur steviger willen inzetten als pijler van de ruimtelijke en economische kwaliteit.