Open monumentendag kasteel Hackfort

VORDEN – Op zaterdag 10 en zondag 11 september, tijdens de Open Monumentendagen, zet Natuurmonumenten de deuren van kasteel Hackfort open. Na jarenlange bewoning, is het kasteel nu leeg van vaste bewoning. Een uitgelezen kans om, onder leiding van de boswachter, achter de deuren van het kasteel te kijken.

Op zondag is er tussen 11.00 en 16.00 uur extra veel te beleven op het landgoed. Boswachters en vrijwilligers vertellen bij bijzondere monumenten, kriskras verspreid over het landgoed, verhalen en anekdotes. Bovendien zetten de huidige bewoners van boerderij het Bosmanshuis de deuren van de voormalige gelagkamer open. Ook het takkenbosoventje is in gebruik. Voor de rondleiding door het kasteel wordt entree geheven. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via www.nm.nl/activiteiten. De gelagkamer en andere opengestelde gebouwen zijn vrij toegankelijk.

Rondleiding kasteel Hackfort
De geschiedenis van het kasteel laat zich nog goed ontsluieren. Bij binnenkomst valt meteen de rijk versierde dubbele houten trap op. Een huwelijksgeschenk uit de 19e eeuw. De rondleiding gaat door de 14e-eeuwse keldergewelven, enkele woonvertrekken, de Van Westerholtzaal en over de zolder.

Gelagkamer in deftige boerderij

Tegenover de oprijlaan van het kasteel staat boerderij het Bosmanshuis. Deze boerderij is groter en deftiger dan de meeste boerderijen op het landgoed. Het voorhuis was een tijdlang een gelagkamer. Bezoekers kwamen er voor een borrel en een sigaar. Ook de jachtpartijen van de baron van Hackfort werden hier beklonken. Op zondag 11 september is de gelagkamer open, en het Hackfortbier te proeven.

Dorsmolenhuisje en watermolen van Hackfort

Boeren uit de omgeving kwamen vroeger naar de watermolen om hun graan er te laten malen. De vrijwillige molenaars van Hackfort laten zien hoe dat gaat. Het gemalen graan wordt door boeren op het landgoed gebruikt als veevoer. Ook het dorsmolenhuisje is onlosmakelijk verbonden met het landgoed als geheel. Pachters hadden vroeger gezamenlijk een dorsmolen. Bij de moestuin, Hof van Hackfort, horen een oude bakstenen kweekbak en een tuinhuisje, annex duiventil. Enthousiaste vrijwilligers onderhouden de Hof van Hackfort.

Praktische info

Koop van tevoren online via www.nm.nl/activiteiten een kaartje voor de rondleiding door het kasteel. Start elk anderhalf uur: om 9.00 uur de eerste rondleiding, de laatste start om 15.00 uur. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en is meest geschikt voor volwassenen.