Bron/auteur: Streekgids.nl

Personeelstekorten Achterhoek houden aan

ACHTERHOEK – In de maand oktober is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek licht gedaald, terwijl het aantal landelijk vrijwel gelijk bleef. De personeelstekorten houden voorlopig aan, maar daarmee komt nog niet iedereen vanzelf aan het werk. Meer vacatures vervullen en meer mensen duurzaam aan het werk helpen, vraagt inzet van werkgevers en werkzoekenden.

Minder WW-uitkeringen in oktober
Eind oktober verstrekte UWV in de Achterhoek 3.241 WW-uitkeringen. Dit zijn er 36 minder dan een maand eerder en betekent een lichte daling van 1,1%. Landelijk maakte het aantal WW-uitkeringen vrijwel pas op de plaats (+0,1%). Vergeleken met een jaar geleden zijn er nu bijna 800 WW-uitkeringen minder in de Achterhoek. Dat komt neer op een daling van 19,7%. Deze afname is sterker dan de landelijke daling over de afgelopen twaalf maanden  (-13,2%).

Aanhoudende personeelstekorten in de Achterhoek
In de jaarlijkse arbeidsmarktanalyse Regio in Beeld verwacht UWV voor de Achterhoek in 2020 een bescheiden groei van 700 werknemersbanen. Die banengroei zorgt voor meer vacatures. Maar de meeste vacatures ontstaan door verloop van personeel, bijvoorbeeld doordat mensen van baan veranderen of met pensioen gaan. In de eerste helft van 2019 ontstonden er in de Achterhoek 7.900 vacatures. Dat waren er beduidend meer dan in de eerste helft van 2018. Al die vacatures betekenen kansen voor mensen die (ander) werk zoeken.

Klik voor meer informatie

Tegelijkertijd zijn er in de Achterhoek nog 16.000 mensen die (meer) willen werken. Soms sluiten de functie-eisen van werkgevers en de kwalificaties van werkzoekenden niet goed op elkaar aan. Dat vraagt om extra inspanningen van beide kanten. Ook veel werkenden hebben te maken met veranderende eisen in hun werk. Om duurzaam inzetbaar te blijven is het belangrijk dat werkenden en werkzoekenden hun vaardigheden en kennis op peil houden en zich blijven ontwikkelen.

Voorlopig blijft in veel sectoren sprake van tekorten voor bepaalde beroepen. In de Achterhoek geldt dit onder meer in de techniek, ICT, zorg en in de bouw. Hierbij geldt vooral voor de bouw dat onzeker is welke gevolgen nieuwe milieumaatregelen op de werkgelegenheid hebben.Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.