Rijpstra’s Ondergang’ Winnaar Beste Boek Achterhoek en Liemers

ACHTERHOEK – Tijdens de bijeenkomst op zaterdagmiddag in Gorssel maakte de jury bekend dat het boek ‘Rijpstra’s Ondergang, het lot van een burgemeester’ van auteur Arend Hulshof de (ere-)titel ‘Beste Boek Achterhoek en Liemers 2016’ heeft gekregen. De jury koos dit boek uit ruim 80 boeken die in 2016 zijn gepubliceerd en betrekking hadden op de regio Achterhoek en Liemers.

De verkiezing Beste Boek Achterhoek en Liemers wordt georganiseerd door het Dialectkring Achterhoek en Liemers, Streektaalvrienden Lochem en Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.
De (onafhankelijke) jury, bestaande uit vijf personen met verschillende achtergronden (zoals onderzoeker, bibliothecaris, boekverkoper, schrijver, vormgever) gaven aan dat de kwaliteit van de uitgegeven boeken hoog was. Dit maakte het benoemen van één winnaar niet eenvoudig. ‘Wij zijn ook weer getroffen door de geweldige energie, tijdsinvestering en betrokkenheid die deze boeken uitstralen’, aldus de voorzitter van de jury, André van Gessel.

Eind januari maakte de jury de vijf genomineerden bekend: ‘Rijpstra’s Ondergang’, ‘Ode aan de Achterhoekse motorcross’, ‘Berkel-mijn leven als rivier’, ‘Bontebrug’ en ‘Jaarboek Achterhoek en Liemers’.

Van Gessel sprak bij de aankondiging van het winnende boek over ‘een boek dat binnen een regionale context een centraal existentieel thema aan de orde stelt, dat van goed-fout handelen in moeilijke omstandigheden’. Verder werd het boek omschreven als een boeiende roman en zeer interessant boek dat het verhaal in een breder Achterhoeks perspectief verteld.

De bekendmaking van het Beste Boek Achterhoek en Liemers is tevens de aftrap van de Boekenweek Achterhoek en Liemers. Komende week krijgt iedereen die het winnende boek, één van de andere genomineerde boeken óf een ander streekboek koopt in de boekwinkel gratis het boekenweekgeschenk ‘Flonkergood’ kado.