SKB enige ziekenhuis in de regio met een Green light laser

WINTERSWIJK – In het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is sinds medio mei op maandag en donderdag één van de operatiekamers gehuld in groen licht. Het licht is afkomstig van de Green light laser, een laserapparaat dat wordt ingezet  bij de behandeling van goedaardige prostaatvergrotingen. SKB schafte het apparaat onlangs aan en is daarmee het eerste en enige ziekenhuis in de regio dat deze techniek toepast.

“Een elegante manier van behandelen,” noemt uroloog Ilhan Karaoglu deze techniek. Karaoglu- die sinds mei 2014 in het Achterhoekse ziekenhuis werkt- deed hierin al de nodige ervaring op. “Deze voor ons ziekenhuis nieuwe manier van prostaatbehandeling, biedt tijdens en na de ingreep een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele manier van opereren: Bloedverlies treedt vrijwel niet op, na de behandeling hoeft er niet of kort gekatheteriseerd te worden, patiënten herstellen sneller en ze verblijven korter, meestal één nacht, in het ziekenhuis.”

Patiëntvriendelijk, veilig en efficiënt
“Met de Green light laser kunnen we in principe alle goedaardige vormen van prostaatvergrotingen behandelen. Grote, zogeheten open ingrepen waarbij via een snee in de buik wordt geopereerd, zijn eigenlijk niet meer nodig,” vervolgt Karaoglu. De laserbehandeling, waarbij het teveel aan weefsel door het laseren verdampt, duurt één tot anderhalf uur en is veel minder belastend voor de vaak al wat oudere patiënt. Na de ingreep kunnen patiënten snel hun normale dagritme hervatten en -omdat de katheter minder lang ingebracht hoeft te blijven- is de kans op een urineweginfectie veel kleiner. Ook hoeft voor de ingreep niet gestopt te worden met het gebruik van bloedverdunners.”

Zeker in een regio waar de vergrijzing harder stijgt dan in andere delen van het land, en waar dus ook het aantal prostaatbehandelingen toeneemt, is de Green light laser een patiëntvriendelijke, veilige en efficiënte manier van behandelen.