De Stijl-lezing door conservator Rijksmuseum Amsterdam in Winterswijk

WINTERSWIJK – Op donderdag 20 april geeft Ludo van Halem, conservator 20ste-eeuwse kunst bij het Rijksmuseum Amsterdam, een lezing in museum Villa Mondriaan te Winterswijk. Deze lezing wordt gehouden ter ere van het themajaar 100 jaar De Stijl: Van Mondriaan tot Dutch Design.

De lezing zal gaan over Mathilda ‘Til’ Brugman, een goede vriendin van Piet Mondriaan. Van Halem omschrijft Brugman als een “klankdichteres, talenwonder en bemiddelaar voor het werk van Piet Mondriaan”. In 1923 probeerde zij een adembenemend De Stijl-interieur te scheppen, met bijdragen van Vilmos Huszár, Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg, Kurt Schwitters en El Lissitzky. Hier is ze volgens Van Halem ten dele in geslaagd.

Het Rijksmuseum heeft een Rietveldstoel uit haar interieur. Dit was de aanleiding voor een uitgebreid onderzoek en een reconstructie van dit interieur. In het Rijksmuseum Bulletin van juni publiceert Van Halem een artikel hierover en tijdens de lezing op 20 april zal hij hier dieper op ingaan. U kunt per e-mail voor de lezing reserveren via info@villamondriaan.nl.

Lezing: Ludo van Halem, conservator 20ste-eeuwse kunst van het Rijksmuseum Amsterdam Datum: donderdag 20 april Locatie: Zonnebrink 4 (ingang Ratumsestraat), Winterswijk Tijd: inloop vanaf 19:30 uur, aanvang 20:00 uur Kosten: €10,- (Vrienden van Villa Mondriaan: €7,50) Aanmelden via info@villamondriaan.nl, reserveren verplicht Informatie: www.villamondriaan.nl of +31 (0) 543 51 54 00