Tante Rikies onmundig mooie verhalenboek

In een volle zaal van buitencentrum Kerkemeijer te Borculo werd zaterdagmiddag de aftrap gegeven voor de Boekenweek Achterhoek en Liemers. Deze boekenweek, een initiatief van de Dialectkring Achterhoek en Liemers, Vrienden van de streektaal veur Lochem en umgeving en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, staat zeker dit jaar vooral in het teken van promotie van literair gebruik van de streektaal.

In een door Joop Hekkelman geleid programma werd het boekenweekgeschenk, de verhalen- en gedichtenbundel Flonkergood gepresenteerd. Rond het thema ‘Vrijheid’ werd uit veertig inzendingen in streektaal een selectie gemaakt voor opname in Flonkergood. Het boekenweekgeschenk dat zo vorm kreeg bevat een verrassend geheel van verschillende benaderingen van het begrip ‘Vrijheid’. De bezetting ’40-’45, onderdrukking maar ook ‘klein leed’ als het bezoek aan een kapper of leerplicht waren voor de inzenders bronnen van inspiratie. Enkele Flonkergoodauteurs lazen voor uit eigen werk.

Na de pauze werden de vijf genomineerde boeken voor de titel Beste Boek Achterhoek en Liemers 2014 gepresenteerd in vraaggesprekken met de auteurs/samenstellers. Dit jaar kende de vakjury de titel Beste Boek Achterhoek en Liemers toe aan ‘Tante Rikie’s onmundig mooie verhalenboek’. De jury toonde zich vooral lovend over het initiatief om de jeugd door middel van korte verhalen van ‘Achterhoekse beroemdheden’ meer bekend te maken met de streektaal. Samensteller Gijs Jolink, gesteund door tante Rikie zelf, was zeer verheugd en beschouwde de toekenning van de titel als een steun in de rug bij het streven om streektaal als een vast lesonderdeel ingevoerd te krijgen op de basisscholen.