Villa Mondriaan lanceert baanbrekende app voor jongeren’

WINTERSWIJK – Jongeren warm maken voor Villa Mondriaan, de plek waar de wereldberoemde kunstenaar Piet Mondriaan in zijn jeugd woonde. Dat kan, als we hen in hun eigen comfortzone aanspreken. Een app in combinatie met de innovatieve iBeacon technologie wordt hiervoor ingezet. Het geheel vormt een inspirerende digitale museumgids. Villa Mondriaan is één van de eerste musea in Nederland die een dergelijke baanbrekende app voor deze jonge generatie heeft laten ontwikkelen. Het museum nodigt u hierbij van harte uit voor de persvoorlichting op 5 maart a.s. vanaf 14:00 uur. U krijgt dan volop de gelegenheid de app zelf te ervaren.

Villa Mondriaan, geleid door de jongste museumdirecteur van Nederland, vindt het belangrijk om jongeren op een interactieve manier bij het museum te betrekken. Want hoe neem je de informatie tot je als je vrijwel nog nooit in een museum bent geweest? Tijdens Piet is jarig, het verjaardagsweekend van Piet Mondriaan op 6,7 en 8 maart, introduceert Villa Mondriaan deze grensverleggende app. Vanaf dat moment kunnen jongeren met hun smartphone in de hand op een innovatieve wijze het museum ontdekken.

Voor de nieuwe app zijn veel kunstwerken in het museum voorzien van een ‘digitaal baken’. Loopt de bezoeker een bepaalde ruimte binnen, dan ontvangt deze bij het naderen van het kunstwerk op de eigen smartphone aanvullende informatie over dit werk. Dit zijn foto’s, tekeningen, filmpjes, interessante weetjes en extra achtergrondinformatie. En wie nog meer wil weten, kan doorklikken op specifieke onderwerpen. In de toekomst wordt ook gamification geïntegreerd.

Villa Mondriaan gebruikt voor de app iBeacons. Een iBeacon is een compact draadloos zendertje dat via Bluetooth signalen uitzendt, die door een app kunnen worden ontvangen op een tablet of smartphone. iBeacons sturen een uniek signaal. Hieraan kunnen vervolgens acties gekoppeld worden. Wanneer een smartphone het signaal van een iBeacon ontvangt, zal deze informatie over het kunstwerk verstrekken. Een iBeacon maakt gebruik van Bluetooth LE (Low Energy), de nieuwe energiezuinige Bluetooth variant.

De nieuwe Villa Mondriaan app is voor zowel iOS als Android beschikbaar. De app kan vanaf vandaag gratis gedownload worden vanuit de Apple App Store en Google Play Store.

De technologie is ontwikkeld door Nowark Rengelink, vooruitstrevend op het gebied van Marketingstrategy & Information Technology. www.nowarkrengelink.com