Home » Regionaal » Vleermuizen spotten

VORDEN – Vleermuizen, het zijn mysterieuze dieren, waar we hooguit een glimp van opvangen in de schemer. Een boswachter van Natuurmonumenten neemt u graag mee in de wereld van deze prachtige en nuttige dieren. Op zaterdagen 15 en 29 augustus vinden de populaire vleermuisexcursies plaats. De eerste op landgoed Hackfort en 29 augustus op landgoed Velhorst. De avond begint om 20.00 uur met een film en uitleg over de dieren, gevolgd door een wandeling over het landgoed. Voor leden van Natuurmonumenten is de entree € 8,00; voor niet leden € 11,00, en voor kinderen gelden kinderprijzen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/activiteiten.

Er leven verschillende soorten vleermuizen op de landgoederen. De eerste vleermuizen vliegen al uit als het nog vrij licht is. Tijdens de twee uur durende excursie is de kans groot dat de Dwergvleermuis, de Laatvlieger, de Grootoor en/of de Watervleermuis te horen of te zien zijn. Het kan niet gegarandeerd worden dat deelnemers de dieren ook zien. Echter, op de eerdere excursie vlogen de vleermuizen de deelnemers om de oren. Een hele belevenis.

Batdetector
Vleermuizen kunnen ook in het donker hun weg vinden. Ze maken daarbij gebruik van sonar of echolocatie. De sonargeluiden zijn voor mensen niet tot nauwelijks te horen. De batdetector maakt de sonargeluiden niet alleen hoorbaar voor het menselijk oor, maar door middel van het apparaat zijn ook de verschillende soorten vleermuizen te onderscheiden. Iedere vleermuissoort maakt namelijk een eigen kenmerkend geluid.