Dakar in Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE – Zalig oktoberweer, zon en zand zorgden zondag 16 oktober voor spectaculaire off the roadrit van de MACL. Het deelnemersaantal zal de duizend ruimschoots overtroffen hebben. Een uur lang stond er vanaf Vragender een file van bestelbusjes en auto’s met aanhangers van deelnemende motorrijders. Eenmaal los bij de start was daar de hoge bult met geel zand. Van te voren waren er sporen getrokken om deze spectaculaire hindernis te kunnen nemen.

Het vroeg heel wat van mens en machine. Motorrijders startten in groepjes van 15 off the roadmotoren. Dit zijn crossmotoren met kentekens. De rit was zondag 65 kilometer lang en ging over verschillende terreinen: door het bos, over maïslanden, zandpaden en over openbare wegen. Normaal gesproken illegaal terrein, maar voor deze zondag legaal gemaakt door de organisatie van MACL.

“Het is met dat goudgele zand en het verdorde blad aan de bomen net een etappe van Parijs Dakar”, merkt een toeschouwer op. De spectaculaire start trok bij de zandberg bij Wijndomein Besselinkschans veel bekijks. Een uur na start kwamen de eerste groepen crossers het terrein van MACL binnen rijden. Het parcours leidde regelrecht naar de ‘leeuwenkuil’, die tamelijk vol water stond. Eenmaal één schaap over de dam joegen groepen crossers het water door. De spetters vlogen je om de oren en het publiek was tevreden met zoveel spektakel op deze mooie herfstdag.