Erix doet zichzelf te kort.


Dit weekend stond voor de handballers van Erix H1 na een korte “winterstop” de eerste wedstrijd van 2019 op het programma. De eerste competitiehelft had Erix afgesloten op een zesde plek op de ranglijst met slechts drie punten achterstand op koplopers UDI en Huissen.

Ambitie van Erix was nog steeds om voor een top vier positie te gaan maar omdat de complete top tien zeer kort op elkaar staat is de voorsprong op een degradatieplek ook erg klein. Een nederlaag tegen de op bezoek komende handballers van Artemis uit Doetinchem kan de ploeg uit Lichtenvoorde ook zomaar enkele plaatsen doen zakken.

De eerste wedstrijd van het seizoen in Doetinchem werd destijds nog verloren vooral omdat Erix zonder wisselspelers moest aantreden. Erix zinde dus op revanche maar kreeg kort voor de wedstrijd een grote tegenvaller te incasseren. Belangrijke opbouwspeler Youri Kuypers was op weg naar de sporthal in een bocht met de auto van de weg geschoven en tegen een boom tot stilstand gekomen. Auto total loss en hoewel Kuypers er gelukkig slechts met lichte verwondingen vanaf kwam kon van meespelen natuurlijk geen sprake zijn.

Of het door het slechte nieuws over Kuypers kwam, is niet helemaal duidelijk maar Erix speelde de eerste tien minuten van de wedstrijd dramatisch. Aanvallend leed de ploeg zeer veel balverlies door afspeelfouten en slordig spel en werden de kansen niet benut.

Artemis daarentegen deed het een stuk beter en wist regelmatig door de verdediging van Erix te breken en pakte een terechte voorsprong van drie punten. Erix herpakte zich daarna iets maar van goed spel was absoluut geen sprake en gebrek aan beleving zorgde ervoor dat men het gat met Artemis maar niet kon dichten. Bijna de hele eerste helft was er een achterstand van drie of vier punten. Pas richting het eind van de eerste helft kreeg Erix iets meer grip op de wedstrijd en werd de achterstand langzaam iets kleiner. Een snelle break van hoekspeler Martin Kruip zorgde voor een 11-12 ruststand op het scorebord.

In die rust was het duidelijk dat er in de tweede helft uit een ander vaatje getapt moest worden om de punten in Lichtenvoorde te houden. In die tweede helft waren de teams iets meer aan elkaar gewaagd wat ook duidelijk werd in de score die een gelijk opgaande lijn vertoonde. De ene keer was het Erix die weer op voorsprong kwam, dan was het Artemis weer die aan de goed kant van de score zat. Het beloofde nog een spannende slotfase te worden. Toch kwam Erix vijf minuten voor tijd op een achterstand van 21-23 en leek de wedstrijd uit handen te geven. Een uiterste krachtsinspanning van Erix met goed verdedigingswerk zorgde ervoor dat men drie keer op rij wist te scoren zonder een tegendoelpunt te moeten incasseren en wist men een voorsprong te nemen van 24-23.

De wedstrijd leek toch nog in het voordeel van Erix uit te pakken maar met nog maar één minuut op de klok maakte Artemis de gelijkmaker. De laatste aanval leek voor Erix maar een aanvalsfout bracht Artemis toch nog een keer in balbezit. Met slechts zeven seconden op de klok kreeg Artemis ook nog een vrije bal op negen meter van het doel. De handballers uit Doetinchem pakten deze buitenkans met beide handen aan en wisten in de slotseconde de winnende treffer achter keeper Thimo Dussldorp te krijgen en gingen hierdoor met de winst aan de haal en liet een teleurgesteld Erix met lege handen achter.

Hoewel Erix zeker geen goede wedstrijd speelde had men wel een punt verdiend.

Door de nederlaag wisselden Erix en Artemis van plek op de ranglijst, het verschil blijft één punt maar nu in het voordeel van Artemis.

Volgende week zaterdag 12 januari speelt Erix om 20.30 uur de zware uitwedstrijd in en tegen koploper Huissen. Te hopen is dat Erix zijn oude niveau weer terug weet te vinden en het de koploper nog lastig kan weten te maken.