Erix H1 knokt zich naar winst

LICHTENVOORDE – Na drie overwinningen op rij hadden de handballers van Erix H1 weer de aansluiting met de top in de Hoofdklasse weten te krijgen en daarom leek vooraf de wedstrijd tegen laagvlieger Kwiek uit Hoogeveen een mooie kans om die positie te versterken.

Dat was ook direct het grootste gevaar van deze wedstrijd, onderschatting van een tegenstander levert vaak slechte wedstrijden op die ook zomaar verloren kunnen gaan.

Of het onderschatting was is niet helemaal duidelijk, feit is wel dat Erix niet scherp aan de wedstrijd begon. Daar waar aanvallend nog wel goed gebruik werd gemaakt van de ruimte die Kwiek weg gaf, ontbrak vooral verdedigend de scherpte totaal. Er was ook nauwelijks beleving en daar maakten de aanvallers van Kwiek dankbaar gebruik van. Erix was niet in staat deze aanvallers af te stoppen en Kwiek pakte dan ook terecht de voorsprong in die eerste helft. Kwiek scoorde vijf keer terwijl Erix maar één keer het net wist te vinden en kwam zodoende na een voorsprong van 7-6 achter te staan met 8-11. Het restant van de eerste helft was dit het beeld van de wedstrijd, Erix was niet in staat om Kwiek af te stoppen en de achterstand bleef daardoor steeds zo’n twee tot drie punten wat uiteindelijk dan ook resulteerde in een terechte ruststand van 17-19 in het voordeel van Kwiek.

In de rust werd er vooral de nadruk op gelegd dat het verdedigend een stuk beter moest. Vooral de scherpte en beleving moest verbeteren om de wedstrijd om te doen draaien en alsnog de punten in eigen huis te houden! Ook werd benadrukt om de snelheid van de wedstrijd omhoog te gooien omdat het leek dat Erix er conditioneel sterker op stond. Toch bleef het beeld in de beginfase van die tweede helft hetzelfde als voor rust.

Erix knokte wel maar kwam in de stand niet echt dichterbij, het verschil bleef lang drie punten. Halverwege de tweede helft kwam het kantelpunt, de krachten bij Kwiek namen af en Erix knokte door om de wedstrijd alsnog over de streep te trekken.

Door vier doelpunten op rij, twee van Stijn van Zutphen die ook topscorer werd met zeven doelpunten en twee van Martin Kruip, werd een achterstand van 21-24 omgebogen in een voorsprong van 25-24. Toch was Erix niet bij machte om de voorsprong verder uit te breidden en werd het verschil nooit groter dan één punt.

Het bleef dan ook spannend tot het laatste fluitsignaal maar Erix pakte uiteindelijk toch de winst met een eindstand van 34-32

Een zeer moeizame overwinning voor Erix, positief is in ieder geval dat Erix bleef knokken voor de winst en niet opgaf, vorig seizoen zou zo’n wedstrijd nog verlies opgeleverd hebben. Als nu zelfs slechte wedstrijden worden gewonnen kan Erix nog ver komen in de competitie en definitief mee gaan doen om de topposities!

Volgende week zaterdag komt het sterke UDI uit Arnhem op bezoek in Lichtenvoorde en kan Erix revanche op zichzelf nemen en aantonen ook van deze topploeg te kunnen winnen. Scherpte en beleving zijn dan van levensbelang anders is winst een utopie!