Grol en Longa spelen gelijk voor 4000 toeschouwers


GROENLO – Geen fantastische wedstrijd, wel een fantastische atmosfeer. Een voetbalfeest moest het worden. En dat werd het. Voor iedere aanwezige. De ‘derby’s van het oosten’ tussen de Achterhoekse voetbalbolwerken Grol en Longa 30, seizoen 2014/2015 hebben wederom enkele bladzijden mooie geschiedenis opgeleverd in de toch al fraaie historie tussen beide ‘rivalen’. En vooral ontzettend veel respect voor elkaar. In het veld soms op het scherpst van de snede een enkele keer. Lopen duurbetaalde professionals met het woord respect op de arm, in de wedstrijden tussen Grol en  Longa hoeft dit niet in woorden, maar wordt het uitgedragen in daden. In het veld, maar ook er omheen. Na afloop spelers van beide clubs met de armen om elkaars schouder, proosten op het voetbalfeest. Geen winnaars in het veld gezien de uitslag van 2-2, maar er omheen alleen maar winnaars. Hier wil je bij zijn.

Indrukwekkende 1 minuut stilte
Het voetbalfeest tussen beide grootmachten was even als de heenwedstrijd in Lichtenvoorde zeer indrukwekkend. Diepe indruk maakte direct al de 1 minuut stilte voorafgaande aan het beginsignaal, ter nagedachtenis aan het overlijden van Grol-leden Jan Gunnewijk (88) eerder deze week, en Bert Oesterholt (60), de nacht voorafgaande aan de wedstrijd. Na veel vuurwerk en ander lawaai waren de ruim 4000 toeschouwers muisstil. Na deze kippenvel bezorgende minuut volwassen mannen met natte ogen en trillende lippen. Na afloop vertelde ook Longa-speler Thomas Kerperien dat het op hem veel indruk had gemaakt. ‘Dat doe je toch ook gewoon. Een man die zolang lid is geweest van de club en dan die man die nog zo jong was. Ik heb zelf ook onlangs zoiets in de privékring meegemaakt.’

Wedstrijd
Grol-trainer Jos Heutinck liet vooraf weten blij te zijn dat hij over Jelle Kornegoor en Lennard Walterbos kon beschikken. ‘De medische staf heeft goed werk verricht deze week. Complimenten aan hen,’ aldus Heutinck vooraf. ‘We willen een goed resultaat neerzetten, want we hebben wat recht te zetten na de nederlaag tegen Rheden, maar we gaan geen risico’s nemen natuurlijk want hoe belangrijk deze wedstrijd ook is en leeft bij iedereen, daarna moeten we ook wedstrijden spelen. Er is meer dan alleen maar Grol-Longa.’

Grol begint scherp aan de wedstrijd en als Jelle Kornegoor in de 6e minuut op links doorbreekt  en hardhandig over de zijlijn gewerkt wordt direct al een woordenwisseling tussen beide trainers. ‘Dit lijkt toch nergens op,’ roept een woedende Groltrainer ruim buiten zijn ‘comfortzone’ richting Longa-dug-out. ‘Jos terug je hok in,’ roept Longatrainer Jeroen van Haaren terug. De toon is gezet. De beleving van de Grol-ploeg is hartverwarmend en de inzet verdient een groot compliment. Ze willen de trouwe aanhang  duidelijk op een mooi feestje trakteren. Toch is het Longa dat de eerste opgelegde kans krijgt. Nick te Veldhuis lijkt Longa op voorsprong te brengen met een snoeiharde kopbal in de verre hoek. Max de Vries pareert de bal echter met een fenomenale reflex. De doelman moet vaker handelend optreden de eerste helft maar groot gevaar levert het niet echt op.

Grol heeft het vizier aan de andere kant niet op scherp. Leuke kansen leveren net niet het zo vurig gewenste rendement op. Longa oogt sterker maar is dan ook de ploeg vol vertrouwen. Toch kan de oranjebrigade niet imponeren. Na rust geeft de voor de niet meer oxelfrisse Grol-aanvoerder Lennard Walterbos ingevallen  Rob Temmink al snel zijn visitekaartje af door vrijstaande de 1-0 in te koppen. Dan komt de wedstrijd echt op gang met een getergd Longa. De Lechvoordsen kunnen echter geen vuist maken. Nadat Grol 8 minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd op 2-0 komt door een intikkertje van Mart Zieverink na een fenomenale actie van sterk acterende en niet zelfzuchtige Sjors Storkhorst, valt de Grolbank elkaar massaal  in de armen en lijkt de onterechte nederlaag in Lichtenvoorde rechtgezet te worden.

Helaas voor alles wat de blauwwitten een warm hart toedraagt, scoort Thomas Kerperien 2 minuten al snel de aansluitingstreffer en knijpt de Grolaanhang hem al een beetje. Het zou toch niet? Longa zet aan voor een slotoffensief en Grol hoopt door de lange bal te hanteren de snelle Grol-voorwaartsen Sjors Storkhorst, Jelle Kornegoor en de voor de uitgevallen Mart Zieverink in het veld gekomen Mathijs Warnar in stelling te brengen.  In de 94e minuut valt dan toch de gelijkmaker en de Grolaanhang kijkt nerveus op de klok. Het zou in de resterende 2 of 3 minuten toch niet ook nog erger worden. Het is immers niet altijd gerechtigheid in de sport. Als Longa scoort en alle oranje rondom het hoofdveld in extase brengt en de Grolaanhang in rauw dompelt, is het voor de Grolaanhang een geschenk uit de hemel dat de neutrale assistent scheidsrechter met zijn vlag in de lucht staat; buitenspel. Grol haalt opgelucht adem. De kater is immers al groot genoeg met het verspelen van de 2-0 voorsprong.

Derde helft
Als een groot deel van het publiek huiswaarts keert na een prachtig voetbalfeest, en een mix van Grollenaren en Lichtenvoordenaren met elkaar binnen de strijd dan maar verder aangaan om de winst in de derde helft, is Jos Heutinck teleurgesteld dat de zo broodnodige en vurig gewenste ‘3punter’ niet veilig kon worden gesteld. Toch ziet hij ook lichtpuntjes. ‘De jongens hebben keihard gewerkt en hier kunnen we wel mee verder. We konden ons helaas op het laatst niet onder de druk van Longa uitvoetballen.’  Wederom een prachtige happening. Pure reclame voor het amateurvoetbal. Beide clubs lieten zien dat ze niet alleen in ledental groot en groots zijn maar ook vooraf, tijdens en na de wedstrijd, waar de derde helft ook onbeslist eindigde.

20.000 Oranje pingpongballen
Was het Grol dat in Lichtenvoorde tijdens de eerste ontmoeting dit seizoen voor een stunt zorgde met een illegale hijskraan van hoofdsponsor Pfeifer Heavy Machinery, met daaruit klinkend het clublied van sv Grol,  bleef een stunt van Lichtenvoordse kant uit. Wel bezorgde een degradatiespook tijdens de opkomst van de 22 ‘gladiatoren’  voor een lach op de gezichten van de 4000 toeschouwers, maar daar bleef het bij. Toch was er een stunt bedacht die echter niet ten uitvoer kon worden gebracht. Longaleider Bas Knippenborg hierover. ‘De bedoeling was dat er een vliegtuig laag over het complex zou vliegen en 20.000 oranje gekleurde pingpongballen uit zou strooien. De pingpongballen waren er al, beschikbaar gesteld door een sponsor, maar er was geen vliegenier te vinden die het aandurfde in verband met de wind en je weet niet hoe hard de ballen neerkomen.’

Aankomende zondag speelt s.v. Grol uit tegen TVC ’28 in Tubbergen om 14.00 uur.

Wedstrijdinformatie

Speelronde: 19
Wedstrijd: s.v. Grol – s.v. Longa ’30
Scheidsrechter: Dhr. J. Lensink uit Arnhem
Assistenten: Dhr. J. Soeter uit Zeddam en Dhr. R. Hoffmann uit Haaksbergen
Eindstand: 2 – 2
Ruststand: 0 – 0
Scoreverloop: 51e min. 1 – 0 Rob Temmink
82e min. 2 – 0 Mart Zieverink
84e min. 2 – 1 Thomas Kerperien
94e min. 2 – 2 Floris Eskes
Gele kaarten: Longa: Nick te Veldhuis
Rode kaarten: Geen
Opstelling Grol: doel: Max de Vries
achter: Kai Ordelmans, Wouter Pillen, Tim Peters, Johan Houben
midden: Sander Nijhoff, Lennard Walterbos (Rob Temmink, Bram Huls), Christian Pillen
voor: Jelle Kornegoor, Mart Zieverink (Mathijs Warnar), Sjors Storkhorst
Team van de week: Grol E7
Sponsor wedstrijdbal: Brouwerij De Klok in de Lange Gang

Uitslagen 1e klasse E

s.v. Grol – Longa ’30 2 – 2
TVC ’28 – Concordia Wehl 3 – 1
Rheden – SC Bemmel 1 – 1
Silvolde – Alverna 0 – 1
Hoogland – Rigtersbleek 2 – 0
Luctor et Emergo – Rood Wit 5 – 1
De Zweef – Heino 3 – 0

Stand 1e klasse E

1. Alverna 19 – 46
2. Hoogland 19 – 40
3. Rigtersbleek 18 – 38
4. Silvolde 19 – 35
5. Longa ’30 19 – 29
6. TVC ’28 19 – 27
7. SC Bemmel 19 – 26
8. Heino 19 – 25
9. De Zweef 19 – 25
10. Rood Wit 19 – 21
11. Concordia Wehl 18 – 18
12. Grol 19 – 18
13. Rheden 19 – 12
14. Luctor et Emergo 19 – 8