Home » Groenlo » Met de vliegenhengel op snoek.

GROENLO – Een aantrekkelijke en leuke vorm van vliegvissen is het streameren op snoek. Dikwijls pakken de jagende snoeken met veel geweld de streamer en bezorgen zo menig vliegvisser spannende momenten. Ook leden van Vliegvisvereniging Heelweg verruilen in het najaar en winterperiode het lichte vliegenhengeltje voor een zwaardere.

Streamers die voor het snoeken met de vliegenhengel gebruikt worden zijn enkele decimeters lang en vangen redelijk wat wind. Daarom is het verstandig om minimaal met een #6 hengel op pad te gaan en het formaat van de streamer daarop aan te passen. Voor deze specifieke vliegvisserij is een reel met een goed afstelbare slib geen overbodige luxe. Een drijvende lijn met aan het uiteinde een stuk nylon van minimaal 40/00 en een stalen onderlijn volstaan om in de meeste wateren in de Achterhoek te vissen.
Als je in de winter op diep water vist dan is een zinktiplijn aan te bevelen aangezien de snoek nog wel eens op de bodem wil liggen.

Vliegvissers binden vaak hun eigen snoek streamers. De streamers waar ze het meest mee vangen zullen meestal het vaakst aangeknoopt worden. Er zijn dunne streamers die weinig wind vangen en er zijn streamers waar veel konijnenbont (zonker) in verwerkt is. De laatste beweegt geweldig maar neemt echter veel water op en verlangt daarom een zwaardere hengel (#8-9)

Er worden allerlei materialen en kleuren gebruikt voor het binden van stramers: Bucktail, Lamahaar, Ponyhair, diverse kunststofvezels, (konijnen) bontstrips, Raccoon (wasbeer), Hennenveren enz. Om ze nog aantrekkelijker te maken worden allerlei soorten glittermateriaal gebruikt.

Als aanbeten uitblijven is het tijd om van streamer te wisselen. Een andere viswijze door tergend langzaam of juist te versnellen of met rukken extra actie te geven kunnen de gewenste aanbeten opleveren. Vaak volgt de snoek je streamer tot vlak voor je voeten en grijpt hem dan pas, vis hem dus zo ver mogelijk onder de kant binnen. Draag altijd een bril en vis bij voorkeur weerhaakloos. Een streamer kan je bij een verkeerde worp ernstig letsel bezorgen.

Wil je een keertje zien hoe het streameren op snoek in zijn werk gaat raad ik u aan om zaterdag 18 oktober 2014 een kijkje te komen nemen aan de Groenlose gracht. Deze dag zullen leden van de Vliegvisvereniging Heelweg met hun zelf gebonden streamers, proberen om de ruim aanwezige snoeken in de Grolse gracht “aan de schubben” te komen.

Vergeet uw camera niet!

Voor meer informatie: www.vliegvisverenigingheelweg.nl of http://www.erikdenoorman.com