Grote prijs van PSC Lichtenvoorde voor Brit Mark Bunting

VRAGENDER – Mark Bunting is op dreef. Na het winnen van de Grote Prijzen van Wierden en Hardenberg koerste de Britse ruiter zaterdagavond in volle vaart op de winst af in de 1.40m Grote Prijs op Paardensportcentrum Lichtenvoorde. Het publiek tijdens de Voorjaars Jumping werd getrakteerd op topsport met twaalf starts in de barrage. De eerste prijs was 500 euro en een ton aan Duits kruidenhooi van Louis Venhorst Fourage, maar er werd gereden alsof er een dikke auto op het spel stond.

De Belgische Annelies Vorsselmans, partner van Jeroen Dubbeldam, trapte af met een scherpe rit op Avalon (v. Nassau) en ging enige tijd aan de leiding tot dat speedspecialist Robert Vos uit Wierden spectaculair draaide na de voorlaatste oxer, waarbij zijn paard Wings Subliem (Oklund) al in de eerste galopsprong na de landing een kwartslag moest draaien om voor een hindernis langs te gaan.

“Ik was eigenlijk niet van plan om daar al te draaien, maar toen ik Robert zag rijden had ik geen keus”, lacht Mark Bunting, die hetzelfde kunstje flikte met zijn ervaren Eurohill’s Alcatraz (v. Heartbreaker), niemand minder dan de halfbroer van Jeroen Dubbeldam’s voormalige toppaard Simon die nu zijn parcoursen onder de Amerikaanse topamazone Beezie Madden springt. Alcatraz finishte ruim 1,5 seconden sneller.

Willem Greve, recent winnaar van de Grote Prijzen van Drachten en Jumping Amsterdam met Carambole, deed met Girlpower (v. Darco) een moedige poging. Hij demonstreerde dat die ene wending ook vloeiend te rijden is, maar doordat zijn vosmerrie van de Belgische handelaar Harrie Theeuwes met meer lucht over de hindernissen springt kwam hij uiteindelijk 0,11 seconde te kort.

Annelies Vorsselmans deed nog een gooi naar de winst met de zeer atletisch springende Quppy des Hots (v. Quidam de Revel), in bezit van de Russische Grand Prix-ruiter Vladimir Tuganov, en meldde zich als derde achter Willem Greve. Voor Julian Kraay was ere en vierde prijs met Wings (v. Lupicor), gevolgd door Robert Vos.

Klik voor meer informatie

Mark Bunting had een goede dag, want in de klasse Z pakte hij ook al een eerste prijs mee met Eurohill’s Calcary (v. Clinton) net als Robert Vos met Djongcorde (v. Indoctro). “Het is geweldig rijden hier in Vragender. Er zijn geen nationale wedstrijden die beter zijn qua accommodatie en organisatie. Normaal rijd ik Eurohill’s Alcatraz niet zo hard in een 1.40m proef omdat ik me op de internationale wedstrijden probeer te focussen waar we wereldbekerpunten kunnen halen, maar hij was twee weken niet meegeweest op concours en ik dacht: ‘let’s tick him on’. “

Bunting, die ruim twee jaar in Nederland verblijft en zijn stal in Warnsveld runt, hoopt komend seizoen verder te stijgen op de wereldranking. “Toen ik Engeland verliet dacht ik dat het me wel vier, vijf jaar zou kosten om weer op niveau terug te zijn, maar met de komst van Alcatraz is alles in een stroomversnelling gekomen. Hij heeft zeer goede dingen laten zien op 1.45m niveau en hij is denk ik nu klaar voor het 1.50/1.55m werk.”

Ook Girlpower komt regelmatig met een strik aan het hoofdstel thuis, laat nummer twee Willem Greve weten. “Ik rijd haar nu zo’n vijf maanden. Het is een top fijn concourspaard dat straks internationaal wat vaker mee zal gaan. Ze sprong vandaag super. Het was ook wel een heel mooi gebouwde proef door Henk Ekkelenkamp die misschien nog wel iets hoger had mogen staan. Er werd goed gesprongen en daardoor waren er veel foutlozen. Verder was het hier weer top voor elkaar. Deze accommodatie trekt gewoon aan. Er komen een hoop professionals op af, ook vanuit Duitsland met stalruiters en leerlingen van Marcus Ehning.”

Het ZZ werd gewonnen door Liza Tiebot uit Olst met Winchester (v. Guidam). Wesley Mulder zag zijn debuut met Cash Jr, het voormalige Grand Prix-paard van Gert-Jan Bruggink, beloond worden met de tweede prijs.

Mark Bunting en Eurohill’s Alcatraz (v. Heartbreaker) wonnen de 1.40m Grote Prijs op PSC Lichtenvoorde. Foto: www.foto4u.nl

Op zondag waren de wedstrijden voor de top van de Nederlandse jeugd. Maud Roosendaal uit Heelweg liet veel indruk achter bij de bondscoach van de young riders door de selectie van de KNHS-Roelofsen Jeugdcompetitie te winnen. Ze reed met Universo (v. Celano) twee vlekkeloze omlopen en liet zien dat ze nog veel meer in hun mars hebben. Bij de junioren was Max de Mol de beste met Quinken (v. Quintero). De Twentse Lisa Everts won de inloopproef met Archem B (v. Sam R). Bij de pony’s gingen de zeges naar Rowen van de Mheen en Beau Schuttelaar. Iris Zwienenberg won op haar pony Bora-Bora de KNHS-Hartog Lucerne Trophy wedstrijd.