Home » Mattheüs Passion in Zieuwent

Mattheüs Passion in Zieuwent

281

ZIEUWENT – De Mattheüs Passion van J.S. Bach wordt nergens ter wereld zo vaak uitgevoerd als in Nederland. Bijzonder aan de Mattheüs Passion in Zieuwent is dat het maar één keer in de Goede Week te beluisteren en te zien is. Op vrijdagavond 3 april om 19.30 uur, wordt er in het midden van deze prachtige kruiskerk in Zieuwent Bach’s beroemde passiespel opgevoerd. Twee koren (Vocal Ensemble Ex Arte en Concentus Cantzione), zes solisten uit binnen en buitenland, het orkest Concerto Barocco en het leerlingenkoor van basisschool St. Jozef brengen onder leiding van Emile Engel, ‘hun’ versie ten gehore.

De kathedraal van de Achterhoek leent zich uitstekend voor de passie. De Werenfridus wordt in de dagen van de Goede Week door de locatieraad geheel ter beschikking gesteld aan de Stichting Paaspop Klassiek. Alleen op Goede Vrijdag om klokslag drie uur ‘s middags leggen de technici van beeld en licht hun voorbereidende werkzaamheden voor de uitvoering van ‘s avonds  uit respect even stil.

De Mattheüs Passion van componist Bach kent vele liefhebbers. “En het is niet zomaar een klassiek concert dat in een zaal wordt gegeven”, moet de organisatie van het hart. De close-ups en details op grote schermen van en de kleuren van de lichteffecten maken de beleving van de muziekkunst intenser. Ook achter in de kerk zie je de mimiek van de solisten, de hoboïst of een koorlid. “Je krijgt koude rillingen van het moment waarop Jezus Christus aan het kruis overlijdt. De muziek verstilt en het is dan bijna geheel donker in de kerk totdat een heel klein sober lichtje gericht schijnt op het kruis met Jezus in de kerk. Zijn overlijden beukt in je naar binnen”, aldus een lid van de organisatie.

De Mattheüs Passion is een oratorium gecomponeerd door Bach. De passie, opgedeeld in aria’s en voor de herkenning de samenvattende koralen, vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het evangelie volgens Mattheüs. Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in de Thomaskirche in Leipzig op 15 april 1729, Goede Vrijdag.

Wanneer u de muziek intenser wilt beleven, Bach beter wilt begrijpen, dan kunt u geheel vriijblijvend naar de uitleg komen op zondag 22 maart om 11.00 uur in Het Witte Paard in Zieuwent. Dirigent en musicus Emile Engel vertelt daar bevlogen over de symboliek en de anatomie van het beroemde muziekstuk. De passie is het lijdensverhaal van Jezus Christus dat in een muziekspel wordt opgevoerd. Solisten hebben elk een rol en de koren vertolken de dialoog tussen de ongelovigen en de ooggetuigen. Bach gebruikt 365 noten voor de basbegeleiding. De noten zijn het aantal dagen van het jaar. Wanneer Emile Engel begint te vertellen, wordt het al heel snel duidelijk waarom Bach, zijn Mattheüs Passion, en het lijdensverhaal van Jezus Christus de wereld blijven fascineren.