Home » Weihnachtsoratorium in Zieuwent

Weihnachtsoratorium in Zieuwent

263

Wat de Matthäuspassion is voor Pasen, is het Weihnachtsoratorium voor Kerst.

ZIEUWENT – Op zaterdagavond 17 december organiseert Stichting Paaspop Klassiek het Weihnachtsoratorium van Johan Sebastiaan Bach om 19.30 uur in de kerk van Zieuwent. Het is een uitvoering van het complete werk met alle zes cantates, waarin het Kerstverhaal wordt verteld vanaf de geboorte van Christus tot en met driekoningen.

Bachs oratorium voor de kersttijd neemt tegenwoordig een prominente plaats in binnen de concertpraktijk, te vergelijken met die van Bachs beide passies, de Johannes-Passion en de Matthäuspassion. Er zijn in Nederland in de Kersttijd overal uitvoeringen van Bachs Kerstoratorium. Het werk stelt, zoals bij al Bachs werk, zeer hoge eisen aan de uitvoerders: complexe, meerstemmige koordelen en virtuoze solozang en –begeleiding. Desalniettemin geeft het grote aantal uitvoeringen van het oratorium aan welke grote populariteit het werk geniet en die populariteit blijft niet beperkt tot de liefhebbers van barokmuziek.

Tijdens het concert in de kerk in Zieuwent zal Concerto Barrocco op barokke instrumenten de professionele uitvoering verzorgen onder leiding van Emile Engel. De cantates worden uitgevoerd door een cast van internationale solisten en het koor “Vocaal ensemble Ex Arte” uit Enschede.

Placering
voor het eerst gaat de stichting Paaspop Klassiek werken met een voorverkoop die loopt via de site www.paaspopklassiek.nl. “Deze keuze is gemaakt om de bezoekers tegemoet te komen. De gehele kerk is ingedeeld in plaatsen in drie prijscategorieën: € 37.50; € 32,50 en€ 27.50 plus luisterplaatsen voor € 15,00. U kunt nu vooraf uw plaats bepalen en hoeft dus niet meer in een rij te staan om een plek te bemachtigen”, aldus de organisatie.
Op de site www.paaspopklassiek.nl vindt u de link voor het bestellen van kaarten.

Alle eerste en tweede rang geven een goed zicht op het podium en de derde rang geeft minder zicht. Bij luisterplaatsen hebt u geen zicht op het podium. Het aantal derderangs plaatsen is beperkt, omdat voor dit concert is besloten geen gebruik te maken van een groot deel van de zijbeuken en screens.

Een inleiding op het Weihnachtsoratorium wordt op 11 december 11.00 – 12.00 gegeven door de dirigent in zaal het Witte paard in Zieuwent. De toegang is gratis.
Een arrangement, waarbij u voorafgaand aan het concert dineert, behoort tot de mogelijkheden. Daarvoor kunt u contact opnemen met het Witte Paard in Zieuwent.

Het Weihnachstoratorium bestaat uit zes delen:
Eerste deel: Jauchzet, frohlocket, auf preiset die Tage (voor de Eerste Kerstdag)
Tweede deel: Und es waren Hirten in derselben Gegend (voor de Tweede Kerstdag)
Derde deel: Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen (voor de Derde Kerstdag)
Vierde deel: Fallt mit Danken, fallt mit loben (voor Nieuwjaarsdag)
Vijfde deel: Ehre sei dir, Gott, gesungen (voor de zondag na Nieuwjaar)
Zesde deel: Herr, wenn die stolzen Feinde schnauben (voor Driekoningen)

Agenda voor in de Achterhoek

Uw evenement in onze agenda! Evenement indienen