26 april 2024
Home » (Vredes)duiven op dodenherdenking Groenlo

(Vredes)duiven op dodenherdenking Groenlo

190

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

GROENLO/LICHTENVOORDE – Het thema van de 4 mei dodenherdenking was dit jaar ‘De vrijheid omarmd’, vrijheid wereldwijd. Daarom werden woensdagavond, aan het eind van de ceremonie, enkele (vredens)duiven losgelaten.

Ruim tweehonderd belangstellenden, waaronder ook kinderen, bezochten de dodenherdenking in Cultureel Centrum De Bron in Groenlo. Medewerking aan deze avond kwam onder andere van Muziekvereniging Groenlo die de avond opende met muziek uit de tv-serie ‘Band of Brothers’. The Voices zong twee liederen en leerlingen van basisschool de Ni’je Veste, locatie Buitenschans hadden gedichten geschreven en vertelden en toonden deze via power-point. Ruth Oude Luttinkhuis, leerlinge van het SG Marianum vertelde het verhaal ‘een dichte deur’.

Na de twee minuten stilte liep de stoet naar het kruis aan de Nieuwstad en naar het monument aan de Lichtenvoordseweg waar bloemen werden gelegd, door onder andere het gemeentebestuur wethouders René Hoijtink, Marieke Frank en Scouting Groenlo.

Net als in Groenlo had de jeugd een prominente plek tijdens de ceremonie rondom de 4 mei-herdenking in Lichtenvoorde. Dit was merkbaar bij de kranslegging en bij het leggen van de bloemen op de graven. Enkele leerlingen van de Jozefschool droegen de krans van de gemeente Oost Gelre over aan burgemeester Annette Bronsvoort die met haar echtgenoot bij het oorlogsmonument aan de Dijkstraat de krans van witte bloemen neerlegde. Vervolgens werd deze ceremonie herhaald toen de krans aan oud-Indiëganger Aloys Roemaat werd overgegeven om de krans vervolgens bij het monument neer te leggen.

Door basisschoolleerlingen werden één voor één de namen van de gesneuvelden opgenoemd tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Nederlands-Indië. In de toespraak in de Bonifatiuskerk refereerde burgemeester Bronsvoort aan de opvang van vluchtelingen in september. “We kunnen het vluchtelingenprobleem niet oplossen, maar het wel ombuigen om voor elkaar zorg te dragen.”

In Lichtenvoorde waren meer mensen naar de 4 meiherdenking toegekomen dan in de voorgaande jaren. Waarschijnlijk omdat er een nieuw 4 mei comité is opgericht en daarover meer berichtgevingen in de krant zijn gekomen of omdat ‘vrijheid doorgeven’ door de gebeurtenissen in Syrië en de levensgevaarlijke vlucht over de zee, het verleden actueler maakt dan ooit tevoren. Zoals burgemeester Bronsvoort haar toespraak besloot: ‘Als de vrijheid op de proef wordt gesteld, moeten we vrijheid omarmen’.