Bezoek uit Engeland en VS aan Onderduikmuseum Markt 12

AALTEN – In de nacht van 16 op 17 juni 1944 wordt de Britse Lancaster ME 840BQ/V van het 550e squadron met als bemanning: G.S. Smith, piloot, J.J. Berg, navigator, L. Pulfrey, bommenrichter, R. Townsend, radio operator, J. Tizard, torenschutter, J. Heath, staartschutter en R. Kay, boordwerktuigkundige op de terugvlucht van een aanval op de synthetische olieraffinaderijen in Sterkrade, ten noorden van Essen onder vuur genomen door een Duitse nachtjager. De Lancaster verliest boven Barlo een deel van staart en zal uiteindelijk neerstorten nabij “De Radstake” in Varsseveld. L. Pulfrey  verlaat boven Barlo als eerste het brandende vliegtuig , maar overleeft de sprong niet. 5 andere bemanningsleden overlijden tijdens de crash van de Lancaster. Roy Kay overleeft als enige de crash. Hij is lichtgewond en loopt richting het zuiden. Een boer die hij aanspreekt, brengt hem in contact met het verzet.

Jo Bulsink-Wikkerink (dochter van ome Jan Wikkerink) brengt Roy Kay op een late avond via smalle paadjes naar een plek nabij de Ringweg, waar Roy Kay opgevangen wordt en verder gebracht. Uiteindelijk zal hij via Den Haag, waar hij nog een poos verblijft bij de familie Wissink, en daarna via Limburg, veilig terugkeren naar Engeland. Hij heeft ondertussen zijn ogen goed de kost gegeven en zo kan hij later de Amerikanen lokale militaire informatie geven. De zes omgekomen bemanningsleden liggen naast elkaar begraven op de Varsseveldse begraafplaats “Rentinkkamp”.

Het verhaal van Roy Kay is onderdeel van de expositie ‘ONDERDUIKEN IN DE GRENSSTREEK, nog te bezichtigen t/m 28 augustus 2016. A.s. zaterdag 13 augustus worden in Onderduikmuseum Markt 12 in Aalten uit Engeland welkom geheten door wethouder en loco-burgemeester H. Rijks/gemeente Aalten en directeur Gerda Brethouwer: de weduwe, Mevr. Maureen Kay, van de enige overlevende (Roy Kay) van deze crash, haar dochter Alison, oudste zoon Paul en zijn zoon George.

Zij worden vergezeld door dhr. en mevrouw Ploeger (kleindochter van van de Aaltense verzetsman Ome Jan Wikkerink). Tevens zijn aanwezig dhr. en mevr. Wissink uit Den Haag (zijn oom Alex Wissink, heeft Roy Kay in Den Haag 40 dagen onderdak geboden) , alsmede zijn zuster uit Krefeld (D) en een achternicht (=kleindochter van Alex Wissink)uit Amerika met ook haar zoon. Eveneens uit Engeland aanwezig een neef van de omgekomen navigator J.J. Berg:  Gary Berg. Tevens zal het doopjurkje/trouwjurk van de fam. Wikkerink getoond worden, gemaakt van de parachutestof van Roy Kay.

Peter Rhebergen, die veel onderzoek heeft gedaan naar gecrashte vliegtuigen, overigens 13 aug. verhinderd is, heeft een herinneringsitem laten maken van stukken van het vliegtuig die hij op de plaats van de crash in de bodem vond. Dit zal ook worden overhandigd aan Mevr. Kay.