Home » Beschoeiing krijgt tweede leven op Bastion

Beschoeiing krijgt tweede leven op Bastion

310

GROENLO – Het bastion, dat op het schootsveld achter het dierenpark in Groenlo ligt, is afgelopen zaterdag grotendeels voorzien van een barricade van hout. Hierachter zijn de mannen die de kanonnen tijdens de aankomende ‘Slag om Grolle’ laden beschut tegen een regen van (kanon)kogels. Het bastion is enkele jaren geleden speciaal aangelegd voor het naspelen van de ‘Slag om Grolle’ die plaatsvond in het jaar 1627. Deze ‘slag’ wordt om de twee jaar, door meer dan duizend reënactors, nagespeeld.

Leden van de Compagnie Grolle en gastmedewerkers van andere compagnies hebben zaterdag de voormalige houten beschoeiing, die bij de Boompjeswal uit de gracht is gehaald, een tweede leven gegeven. Dit keer moeten de 3 centimeter dikke planken niet het water tegen houden maar de kogels. De muur van hout heeft inhammen gekregen. Het is de bedoeling dat hier tijdens de slag de kanonnen worden geplaatst.

Normaal gesproken zou de ‘Slag om Grolle’ plaatsgevonden hebben in 2014, maar deze is verschoven naar het najaar van 2015. Dit betekent dat de ‘Slag om Grolle’ in 2015 haar eerste lustrum viert. In hetzelfde jaar viert ook bierbrouwer Grolsch, van wie de roots liggen in Groenlo, haar 400 jarig bestaan. En wat is er mooier dan bepaalde activiteiten van beide jubilea samen te laten vallen?

De houten barricade gaat zijn dienst doen op de aanstaande ‘Slag om Grolle’ op 22, 23 en 24 oktober 2015. De ‘Slag om Grolle’ is in vijf edities uitgegroeid tot het grootste re-enactment-evenement van Europa.’