Kunstlezing ‘Symbolisme in de kunst’ in de Koppelkerk

BREDEVOORT – Kunsthistorica Maria Driessen zal op zaterdagavond 10 september een lezing geven over het symbolisme in de kunst. Deze kunstlezing sluit aan bij het thema 'Iconen en Symbolen' van Open Monumentendag 2016 dat hetzelfde weekend plaatsvindt.

Het symbolisme is een kunststroming die eind negentiende eeuw opkwam. Net als de Romantiek ontstond het symbolisme uit onvrede over de modernisering van de samenleving. De vooruitgang door verregaande industrialisatie  werd gewantrouwd. De urbanisatie die hiervan het gevolg was, veranderde de verhoudingen tussen mensen ingrijpend. Tradities verdwenen en wat ervoor in de plaats kwam was in hoge mate ongewis.

Tegelijkertijd is het symbolisme een reactie op het realisme en naturalisme in de kunst. In plaats van het weergeven van de werkelijkheid stond in het symbolisme het weergeven van de verbeeldingskracht, fantasie en intuïtie centraal. De stroming kenmerkt zich door een sterke hang naar het verleden en een gerichtheid op het onderbewuste, het ongewone en het onverklaarbare. Het symbool stond daarbij centraal.

In veel Europese landen vond het symbolisme navolging bij beeldend kunstenaars. In Nederland waren Jan Toorop (1858-1928) en Johan Thorn Prikker (1868-1932) de bekendste vertegenwoordigers. Toorop zou later andere stijlen omarmen en dat deden meer kunstenaars, zoals Kasimir Malevich (1878-1935) en Piet Mondriaan (1872-1944). Anderen, zoals Fernand Khnopff (1858-1921) en Ferdinand Hodler (1853-1918), bleven het symbolisme trouw.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
Datum: zaterdagavond 10 september
Tijd: 20 uur (zaal open: 19.30 uur)
Entree: € 10,- incl. pauzedrankje

Reserveren: www.koppelkerk.nl/kunstlezing