Literair Café over Reinaart de Vos in de Koppelkerk


BREDEVOORT – Op zondagmiddag 31 juli geeft Richard Pooth (D) in het maandelijks Literair Café van de Koppelkerk een lezing over en uit Van den vos Reynaerde.

Het episch diergedicht, dat tegenwoordig ook wel bekend staat als Reinaart de Vos, geldt als het hoogtepunt van de Nederlandse middeleeuwse literatuur. Maar wat weinigen zich realiseren is dat het werk niet alleen een Nederlandse, maar tegelijkertijd een Duitse oorsprong heeft. Het werk is namelijk geschreven in het Nederduits, ook wel het ‘Diets’ genoemd.

Hoewel ons hoogtepunt uit de middeleeuwse literatuur dus tegelijkertijd een Duitse oorsprong heeft, is het werk in Duitsland geen onderdeel van de literaire canon. Ten onrechte, meent Richard Pooth, die uitgebreid onderzoek deed naar Van den vos Reynaerde en het werk naar het (hoog)Duits vertaalde. Met zijn vertaling en eigen interpretatie van het dierenepos breekt Pooth een lans voor dit gemeenschappelijke Nederlands-Duitse literaire erfgoed.

Na het Literair Café worden, in de stijl van Reinaart de Vos, (Thaise) kippetjes geserveerd. U kunt zich tot uiterlijk 29 juli voor de maaltijd aanmelden via info@koppelkerk.nl. Een vegetarische maaltijd kan op aanvraag ook worden aangeboden.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort

Datum en tijd: zondag 31 juli om 17 uur
Entree: € 5,-
Maaltijd: € 13,50

Reserveren: www.koppelkerk.nl