17 april 2024
Home » Gem. Bronckhorst » Gemeente helpt woningeigenaren en bedrijven 

Gemeente helpt woningeigenaren en bedrijven 

2507

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

BRONCKHORST – Door de forse stijging van energiekosten komen ook steeds meer huiseigenaren en ondernemers financieel in de knel. De gemeente Bronckhorst treft maatregelen om gezonde bedrijven levensvatbaar te houden. En om woningeigenaren met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning.

Subsidie voor verduurzamen woning
Woningeigenaren met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm kunnen naast de energietoeslag ook gebruik maken van een nieuwe subsidieregeling vanaf 1 december 2022. De gemeente subsidieert voor maximaal € 2.500 per huishouden isolatiemaatregelen of de aanschaf van zonnepanelen. Woningeigenaren die energietoeslag hebben ontvangen, krijgen een brief over deze nieuwe subsidieregeling. De energiecoach van de gemeente kijkt samen met de eigenaar naar de mogelijkheden om de woning te verduurzamen. Ook helpt hij bij het aanvragen van offertes en bij de subsidieaanvraag. De woningeigenaar kiest zelf een aannemer of installateur.

Lastenverlichting voor MKB’ers
Om ondernemers in het MKB die in de problemen komen door de hoge energieprijzen financieel te ondersteunen, gelden tijdelijk de volgende regelingen:

  • Mogelijkheid om de terug te betalen TOZO-gelden (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) op te schorten tot en met 31 december 2023 (op aanvraag).
  • Innen van gemeentelijke belastingen opschorten tot en met 31 december 2023 (op aanvraag).
  • Verlagen van de rente van een Bbz-krediet (gemeentelijke kredietregeling voor ondernemers) van 8% naar 0% tot en met 31 december 2023.
  • Inzetten van energiescans via Achterhoek Onderneemt Duurzaam om bedrijfspanden te verduurzamen.

Ondersteuning aanvragen
De gemeente roept inwoners en ondernemers op die in de knel komen door te hoge energiekosten om aan te kloppen voor hulp. Kijk op bronckhorst.nl/klopaan en vraag direct ondersteuning aan.