Home » Gem. Bronckhorst » Klop aan bij gemeente Bronckhorst bij financiële nood

Klop aan bij gemeente Bronckhorst bij financiële nood

881

BRONCKHORST – De forse stijging van energiekosten, brandstofkosten en kosten voor levensmiddelen voelen inwoners steeds meer in hun portemonnee. Op initiatief van de raad treft de gemeente Bronckhorst maatregelen om mensen dit jaar nog te ondersteunen.

Het gaat om het volgende:

  • Verhogen van de inkomensgrens voor minimaregelingen naar 130% van de bijstandsnorm. Deze maatregel gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 en is geldig tot en met 31 december 2022
  • Verruimen van de criteria voor het aanvragen van energietoeslag. Hierdoor kunnen meer mensen deze toeslag van € 1.300 ontvangen.
  • Opnieuw beschikbaar stellen van de energietoeslag van € 1.300 in 2023

Ruimere ondersteuning voor inwoners
Op 4 oktober heeft het college aanvullend besloten per direct uitvoering te geven aan deze maatregelen. Daardoor kunnen meer huishoudens aanspraak maken op toeslagen en bijdragen zoals een individuele inkomenstoeslag, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, kindpakket en een participatiebijdrage.
Wethouder Evert Blaauw: “We zien dat onze inwoners het financieel echt moeilijker krijgen. Ook mensen met een hoger inkomen raken nu in de knel. Een stabiele samenleving vinden we erg belangrijk. Daarom krijgen inwoners die in financiële nood zitten direct ondersteuning. Zo willen we voorkomen dat er meer mensen in armoede terecht komen.” Inwoners die dit jaar tevergeefs ondersteuning hebben aangevraagd, hoeven niets te doen. De gemeente beoordeelt hun aanvraag opnieuw. Mensen die nu wel recht hebben op ondersteuning krijgen dit jaar nog automatisch bericht.

Hulp vragen
Inwoners die betalingsproblemen hebben door de gestegen kosten van energie en levensonderhoud, kunnen bij de gemeente terecht voor advies en/of een bijdrage in de kosten. Ze kunnen een aanvraag indienen:

  • Via het online contactformulier of bij een van de sociale teams. Deze informatie staat op www.bronckhorst.nl.
  • Telefonisch via (0575) 75 02 50

Energiecoaches
Vanaf 1 november start de gemeente met energiecoaches die gratis aan huis komen voor praktische besparingstips. Deze coaches gaan direct aan de slag met bijvoorbeeld het zuiniger instellen van de cv-ketel of het plakken van radiatorfolie en tochtstrips. Ook kunnen inwoners bij het energieloket van de gemeente terecht voor informatie over energiebesparing, 0314 – 820 360 (via Agem).

Agenda voor in de Achterhoek

Uw evenement in onze agenda! Evenement indienen