Open Monumentendag bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

DOETINCHEM – Op zaterdag 10 september opent het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers zijn de uren met een programma dat in het teken staat van ‘Iconen en Symbolen’, het thema van de Open Monumentendag 2016. Omdat het Erfgoedcentrum dit jaar vijf jaar bestaat, hebben wij het programma van de Open Monumentendag een feestelijk tintje gegeven.

’s Middags is er van twee tot drie een optreden van de bigband van Schutterij Sint Martinus uit Dichteren. Daarnaast zijn er demonstraties vaandelzwaaien en is er een schietbaan waar geschoten kan worden met (kruis)bogen.

Het publiek kan op deze dag iconen en symbolen ontdekken in historische films over schutterijen, volksfeesten en folkore in de Achterhoek en Liemers. Tijdens de rondleidingen door de depots en op een expositie worden archieven van gilden en schutterijen getoond. Bij hoge uitzondering is deze dag ook regionaal schutterszilver te zien.

De expositie toont verder zegels met de afbeelding van de heilige Catharina, lange tijd de beschermheilige van Doetinchem. Van andere steden en dorpen zijn zegels uit de Middeleeuwen en later te zien, waarvan de afbeeldingen in sommige huidige gemeentewapens zijn terug te vinden.

Voor het vervoer naar de deelnemende instanties en opengestelde gebouwen in Doetinchem kan het publiek op 10 september gebruik maken van een autobus van het Openbaar Vervoer Museum Doetinchem. De route en opstaptijden worden t.z.t. bekend gemaakt in de regionale media.

Open Monumentendag: zaterdag 10 september van 10.30-16.30 uur.
Locatie: Erfgoedcentrum, gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem

Foto uit 1923. Schutters en vendelier van de Huissense Schutterij voor de Walmolen aan de IJsselkade te Doetinchem
Foto uit 1923. Schutters en vendelier van de Huissense Schutterij voor de Walmolen aan de IJsselkade te Doetinchem