21 april 2024
Home » Gelderland » Lancering historisch jaarboek Gelre 2023: Een schat aan regionale geschiedenis

Lancering historisch jaarboek Gelre 2023: Een schat aan regionale geschiedenis

448

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

ARNHEM – De Vereniging Gelre heeft haar 114e jaarboek uitgebracht, een rijke bron van kennis over de Gelderse geschiedenis, volledig gericht op regionale geschiedschrijving. Het boek bevat artikelen over onderwerpen zoals Gelderse herdenkingstekens, de onontdekte grafheuvels op de Veluwe, en de rol van Gelderse hertoginnen in de historie. Verkrijgbaar voor €30 via www.vereniginggelre.nl, gratis voor leden.

Het jaarboek benadrukt het belang van regionale geschiedenis in het begrijpen van lokale gemeenschappen en de wetenschappelijke waarde ervan. Het belicht de bijdrage van bijna honderd historische verenigingen in Gelderland en de impact van burgerwetenschap in archeologisch onderzoek, zoals het project ‘Erfgoed Gezocht’, dat leidde tot de ontdekking van honderden nieuwe grafheuvels.

Daarnaast verkent het de rijke traditie van Gelderse gedenktekens en biedt het inzicht in de oorsprong van Gelderland. Het verhaal van de elf Gelderse hertoginnen krijgt ook aandacht, evenals recensies over recente publicaties betreffende de Gelderse geschiedenis.

Bron(nen) & Afbeelding(en)