21 april 2024
Home » Gemeente » Cato de Gelder verkozen tot jeugdburgemeester 2023/2024 van Bronckhorst

Cato de Gelder verkozen tot jeugdburgemeester 2023/2024 van Bronckhorst

1468

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

BRONCKHORST – Na een oproep onder leerlingen van groep 7 van basisscholen in de gemeente Bronckhorst zijn er 7 kandidaten naar voren gekomen voor een plek in het nieuwe kinderparlement. Van deze kandidaten hadden drie zich aangemeld voor het ambt van jeugdburgemeester: Cato de Gelder, Gijs Letink en Loveda Peppelman.

De selectieprocedure omvatte een presentatie in het gemeentehuis en een kort debat waarbij de kandidaten diverse stellingen moesten verdedigen. Na beoordeling door de jury is de 10-jarige Cato de Gelder uit Steenderen geselecteerd als jeugdburgemeester voor het jaar 2023/2024. De officiële benoeming zal plaatsvinden tijdens de raadsvergadering op 12 oktober om 19.30 uur. Echter, Cato ontving alvast de keten uit handen van haar voorganger, Jorik de Greef.

Burgemeester Marianne Besselink heeft laten weten dat Cato indruk maakte met haar 4-puntenplan dat betrekking heeft op klimaat, muziek, sport, taalonderwijs en de verbinding tussen jong en oud. Andere kandidaten hadden ook waardevolle voorstellen, en het is de intentie om deze plannen mogelijk te combineren met die van Cato in de uitvoering.

Cato’s rol als jeugdburgemeester omvat het bijwonen van speciale gemeentelijke evenementen naast burgemeester Besselink en fungeert als aanspreekpunt voor kinderen in Bronckhorst met ideeën of suggesties voor de gemeente.

De jury voor deze selectie bestond uit burgemeester Marianne Besselink, wethouder Evert Blaauw, raadslid Mette Westerink en de huidige jeugdburgemeester Jorik de Greef. Het jeugdburgemeesterschap is een jaarlijkse positie, en een nieuwe verkiezing zal volgend najaar plaatsvinden.

Daarnaast wordt Cato de nieuwe voorzitter van het kinderparlement, dat verder bestaat uit Gijs Letink, Loveda Peppelman, Merel Kluit, Guus de Kort, Milou Besselink en Elise van Kleef. Het kinderparlement zal eveneens tijdens de raadsvergadering van morgen worden geïnstalleerd.

Bron(nen) & Afbeelding(en)