23 april 2024
Home » Gemeente » Glasvezel voor buitengebieden 11 gemeenten nu heel dichtbij

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

Oost Gelre legt afspraken met CIF vast in convenant

Oost Gelre heeft een belangrijke volgende stap gezet in de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Het college van B&W heeft het convenant vastgesteld waarin met CIF duidelijke afspraken zijn gemaakt over de aanleg van glasvezel in het buitengebied. CIF is het bedrijf dat de glasvezel aanlegt. Wethouder Marieke Frank: “Voor de 11 gemeenten die in dit project samenwerken betekent het dat ze tempo houden in het realiseren van snel internet in het buitengebied.”

Al eerder hadden de 11 gemeenten (de Achterhoekse gemeenten en Doesburg, Zutphen en Lochem) afspraken gemaakt om tempo te maken met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Inwoners en bedrijven in het buitengebied profiteren daarmee van de vele voordelen die een snelle internetverbinding biedt. Bijvoorbeeld zorg op afstand, flexwerken, dataopslag in the cloud, tv on-demand en vele andere digitale diensten die dan beschikbaar komen.

Vraagbundeling en aanleg in Oost Gelre
Bij de vaststelling van het convenant is ook een planning afgegeven van de aanleg, aldus wethouder Frank. “Deze planning is wel onder voorbehoud van bijzondere omstandigheden, zoals een strenge winter. Direct na de zomervakantie begint de aanleg in Berkelland en Winterswijk wanneer minimaal de helft van het aantal huishoudens een abonnement afneemt. Direct daarna volgt Oost Gelre.”
Naar verwachting ontvangen alle inwoners van het buitengebied in deze 11 gemeenten vóór de zomer van 2017 een aanbod voor de aanleg van glasvezel. Daarna volgen Oost Gelre, Aalten, Lochem, Zutphen, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Bronckhorst, Doesburg en Montferland.

Aansluitgebied Start vraagbundeling Gereed
Onderstaande planning onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden en overmacht
Berkelland 2e kwartaal 2016 1e kwartaal 2017
Winterswijk 2e kwartaal 2016 1e kwartaal 2017
Oost Gelre en Aalten 3e / 4e kwartaal 2016 3e kwartaal 2017
Lochem en Zutphen 4e kwartaal 2016 / 1e kwartaal 2017 4e kwartaal 2017
Oude IJsselstreek 4e kwartaal 2016 / 1e kwartaal 2017 4e kwartaal 2017
Bronckhorst en Doesburg 1e kwartaal 2017 1e kwartaal 2018
Doetinchem en Montferland 1e kwartaal 2017 1e kwartaal 2018

50% van het buitengebied moet meedoen
Wethouder Frank is vol vertrouwen dat minimaal 50% van de inwoners in het buitengebied van Oost Gelre meedoet. “Ik praat regelmatig met de dorpsbelangorganisaties van onze gemeente over dit onderwerp. Ook zij geven aan dat de inwoners van ons buitengebied de glasvezel liever vandaag dan morgen hebben.”

De inwoners kunnen kiezen uit diensten van verschillende aanbieders. Waarschijnlijk dezelfde als nu ook op het glasvezelnetwerk actief zijn. Voor consumenten zijn dat Caiway, Solcon en Fiber. Ondernemers kunnen terecht bij de zakelijke dienstenaanbieders WeServe en CBizz. Naast een abonnement bij een dienstaanbieder betalen de bewoners een vastrechtvergoeding van € 9,95 per maand. Pas als die 50% wordt gehaald volgt de aanleg.

Informatie
Wethouder Frank is blij met de voortvarende aanpak. “Met de ondertekening van het convenant gaat een intensief traject, waarin ook de Provincie Gelderland een belangrijk aandeel heeft gehad, nu daadwerkelijk richting de eindstreep met een succesvolle aansluiting van het buitengebied op de glasvezel.”

Meer informatie is te vinden op www.glasvezelbuitenaf.nl of op de eigen website van de deelnemende gemeenten.