Reddingsactie beuken Koningsplein Lievelde


Bestel een leuke puzzel met de foto van het Grols kanon.

– 30 stukjes. 26x18cm, materiaal: glanzend hardboard
– 96 stukjes. 36x25cm, materiaal: glanzend hardboard
– 500 stukjes. 54x40cm, materiaal: karton

LIEVELDE – Het gaat niet goed met de 11 grote beuken op het Koningsplein in Lievelde. De bomen zijn de afgelopen jaren conditioneel enorm achteruitgegaan. Er kwam minder blad aan de bomen en takken stierven af. Daarom gaat de gemeente Oost Gelre actie ondernemen en probeert de beuken te redden.

De majestueuze beuken zijn meer dan 150 jaar oud en vormen een karakteristiek onderdeel van het Koningsplein. Ze geven kleur aan het plein en zorgen voor schaduw en koelte in de zomer.

Wat gaat er gebeuren?
Als eerst wordt de halfverharding, die onder de beuken is aangebracht, weggehaald. Enkele looppaden blijven in stand. Daarna wordt de bodem rondom de bomen los en bemest. Dat gebeurt door pneumatische injectie. Na het losmaken en bemesten wordt er een strooisellaag van beukenbladcompost aangebracht. Na al deze behandelingen wordt de bodem luchtiger. Er komen meer voedingstoffen en bacteriën in de bodem, waardoor de bomen een nieuwe groei-impuls krijgen. Hierdoor ontstaan er nieuwe wortels en komen ze hopelijk weer beter in blad.

De werkzaamheden starten volgende week of de week erna. Deze duren ongeveer 1 week.


Bron: Gemeente Oost Gelre
Foto: PR