Home » Groenlo » Nationaal Onderduikmuseum zoekt verhalen en documenten

Nationaal Onderduikmuseum zoekt verhalen en documenten

206

GROENLO – Op woensdag 17 april aanstaande, van 14.00-17.00 uur, is Bert Smeenk namens het Nationaal Onderduikmuseum aanwezig in de Bibliotheek Groenlo. Het museum is op zoek naar verhalen, voorwerpen en documenten, die te maken hebben met (het onderduiken) in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast gaat de belangstelling van het museum uit naar informatie over het Dutch National Battalion. Iedereen met informatie, in de vorm van verhalen of documenten, is die ochtend van harte welkom in de Bibliotheek aan de Deken Hooijmansingel 1a.

Nationaal Onderduikmuseum
Het Nationaal Onderduikmuseum, gevestigd in Aalten, vertelt het verhaal van gewone mensen in ongewone tijden. Daarom is het museum altijd op zoek naar verhalen van oorlogsgetuigen en/of documenten of voorwerpen uit die periode.

Oproep
Het museum verwoordt de oproep als volgt: “Uw document of verhaal heeft historische waarde. Gooi niet zomaar iets weg over de oorlogstijd. Hebt u zelf als oorlogsgetuige een belangrijk verhaal te vertellen over onderduik of verzet? Beschikt u over een dagboek, brieven of documenten van uw ouders of grootouders uit de oorlogsjaren en wilt u daarover meer te weten komen? Aarzel niet, breng het mee en uw vragen worden zo goed mogelijk beantwoord. We drinken samen met u een kopje koffie of thee en bespreken de gebeurtenissen in onder andere Groenlo in de jaren dertig en veertig”.
Bent u in het bezit van een document, waar u meer over wilt weten, bezoek dan de Bibliotheek Groenlo en ontmoet het Nationaal Onderduikmuseum.

Dutch National Battalion
Op dit moment is het museum bezig met de voorbereidingen van een expositie over het Dutch National Battalion, het Achterhoekse leger van 400 mannen dat in de periode april tot en met juli 1945 met de Canadezen meetrok en meehielp de rest van Nederland te bevrijden. Er waren drie legeronderdelen. Veel mannen uit de Achterhoek waren lid van de derde compagnie. Ook over deze leden wil het Nationaal Onderduikmuseum graag meer te weten komen en komt graag in gesprek met iedereen die hierover meer kan vertellen.

Bron(nen) & Afbeelding(en)

Agenda voor in de Achterhoek

Uw evenement in onze agenda! Evenement indienen