16 april 2024
Home » Groenlo » Nieuw museum in Groenlo

GROENLO – De Achterhoek krijgt een nieuwe publiekstrekker: het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog. Deze zal gevestigd worden in de Oude Calixtus Kerk in Groenlo. Het nieuwe museum wordt breed gedragen onder meer door de gemeente Oost Gelre, het bedrijfsleven, de inwoners en de stichting Hart voor vesting Grolle. Het huidige stadsmuseum zal opgaan in de nieuwe organisatie. In 2023 zal een  bezoldigd directeur, mevrouw Daphne Maas, worden aangesteld om de organisatie te gaan vormgeven en zorgen dat het museum medio 2024 geopend gaat worden. Mevrouw Maas is nu nog directeur van het Voerman Stadsmuseum Hattem.

Aanleiding is mede het succes van het historische evenement De Slag om Grolle, dat eens in de twee jaar wordt georganiseerd. Dat trekt honderden liefhebbers vanuit de hele wereld om als historische acteurs de 17e eeuw en gevechten na te spelen. Inmiddels doet ook de bevolking enthousiast mee en ontstaat er een bijzondere beleving waar tienduizenden bezoekers op af komen. Ook het (gedeeltelijk) herstellen van de grachten, wallen, bastions en ravelijnen zorgen voor de beleving van deze vestingstad.

De Oude Calixtus kerk stond er ook in 1627 toen stadhouder Frederik Hendrik, graaf van Nassau en Prins van Oranje, het strategisch gelegen stadje belegerde om de Spanjaarden te verjagen. Zijn succesvolle aanpak met een circumvallatie-linie paste hij later ook toe bij de belegering van andere steden, dat gaf hem de naam van Stedendwinger. Omdat Frederik Hendrik deze strategie voor het eerst uitvoerde bij de belegering van Grolle, zoals Groenlo toen heette, behoort het tot de nationale geschiedenis.