Home » Eerste zomerse dag van 2019 een feit

Eerste zomerse dag van 2019 een feit

201

In het Limburgse Arcen werd het zojuist 25,2 graden. Daarmee is de eerste lokale zomerse dag (maxima van 25,0 graden of meer) bijna drie weken eerder dan normaal een feit. De laatste zomerse dag was op de recordwarme 16 oktober vorig jaar. Toen noteerde Gilze-Rijen een uitzonderlijk late zomerse dag met 25,8 graden. Dit is pas 185 dagen geleden, alleen vorig jaar was de periode zonder zomerse warmte in Nederland nog iets korter met 184 dagen. Op een officiële zomerse dag moeten we nog wachten, in De Bilt werd het namelijk 23,3 graden daarnet. Komende dagen blijft de temperatuur op het hoofdstation rond 24 graden schommelen. Het wordt nog spannend of we de 25 graden daar gaan halen.

Eerste zomerse dag valt heel vroeg.
De eerste lokale zomerse dag valt bijna drie weken eerder dan normaal. Gemiddeld genomen wordt op 9 mei voor het eerst de 25-gradengrens overschreden op één van de officiële KNMI-weerstations, maar regelmatig gebeurt het ook al in de tweede helft van april. Volkel, Gemert, Venlo en Soesterberg hebben het record in handen voor de vroegste lokale zomerse dag: 29 maart 1968. In 1984 moest tot 19 juni worden gewacht op de eerste 25 graden. Vorig jaar viel de eerste zomerse dag zelfs een dag eerder op 18 april. Het werd toen in Eindhoven 25,6 graden. Een dag later werd het overal zomers met in Lelystad zelfs een maximumtemperatuur van 29,6 graden. Daarmee was het één van de warmste aprildagen ooit gemeten.

Morgen op meer plaatsen zomers
Morgen wordt het op meer plekken in het zuiden en oosten zomers warm, aldus MeteoGroup. In Brabant kan het zelfs 26 graden worden! Ook in de duingebieden in het westen zou het 25 graden kunnen worden. Alleen op de Wadden wordt 20 graden niet gehaald.

Eerste Paasdag valt de maximumtemperatuur iets lager uit, 20 tot 24 graden. Op de Wadden wordt het dan een graad of 17. Tweede Paasdag wordt het opnieuw warmer, doordat de wind van noordoost naar oost draait. De temperatuur bereikt dan opnieuw 25 graden in de duingebieden en in de oostelijke en zuidelijke regio’s in ons land.

Het warme en zonnige weer houdt volgens MeteoGroup tot en met woensdag aan. Later in de week kan een regen- of onweersbui vallen.