Home » Landelijk » Partnernieuws dat ertoe doet. » Je werkinteresses verkennen – 6 Tips om de perfecte carrière te vinden

Je werkinteresses verkennen – 6 Tips om de perfecte carrière te vinden

879

Zit je vast in een baan of carrière die je niet leuk vindt? Heb je het gevoel dat je werk je niet gelukkig, energiek en vervuld maakt? Als dat zo is, kan het tijd zijn om opnieuw te beginnen met het verkennen van jouw werk interesses. Als je weet waar je hart sneller van gaat kloppen, kun je een carrière kiezen die bij je past. In dit artikel geven we handige tips om je te helpen het perfecte carrièrepad te vinden.

1. Identificeer jouw kernwaarden en interesses
De eerste stap bij het vinden van de juiste carrière is duidelijk maken wat jou uniek maakt! Dit betekent dat je de tijd moet nemen om na te denken over de waarden die voor jou het belangrijkst zijn en over de interesses die je leven opvrolijken. Denk aan activiteiten of onderwerpen die je de tijd doen vergeten – dit kunnen aanwijzingen zijn over waar jouw passies liggen. Gebruik deze kernwaarden en interesses om beslissingen te nemen over carrièremogelijkheden.

2. Voer due diligence uit
Het is één ding om een idee voor een carrièrepad te hebben, maar iets heel anders om de vaardigheden en ervaring op te doen die nodig zijn om dat idee te realiseren. Neem de tijd om verschillende trajecten binnen de gewenste sectoren te onderzoeken en leer meer over elke rol. Welke kwalificaties zijn nodig? Welke ervaringen zijn waardevol? Deze zorgvuldigheid kan ervoor zorgen dat de gekozen paden praktisch en gemakkelijk haalbaar zijn.

3. Netwerken met gelijkgestemden
Netwerken met mensen met dezelfde interesses of in de gewenste sector kan zeer nuttig zijn bij het verkennen van potentiële carrières. Deze connecties bieden toegang tot advies en informatie die niet gemakkelijk online te vinden is, zoals kennis over de industrie of details over vacatures die niet openbaar worden gemaakt. Neem contact op met contacten binnen professionele organisaties of woon evenementen bij die verband houden met interessegebieden – er is geen betere manier om vooruit te komen dan door bestaande relaties te benutten en nieuwe aan te knopen!

4. Doe ervaring op via stages en vrijwilligerswerk
Probeer, indien mogelijk, ervaring op te doen door middel van stages of vrijwilligerswerk – beide manieren tonen jouw inzet en stellen werkgevers (of jezelf!) in staat potentiële vaardigheden te onderzoeken voordat je je voor de lange termijn vastlegt. Stages geven inzicht in functies binnen bepaalde bedrijfstakken, terwijl vrijwilligerswerk het mogelijk maakt persoonlijke interesses te verkennen zonder dat je vooraf over de vereiste expertise beschikt voor betaald werk.

Ben jij technisch weggelegd of ben je gewoon benieuwd wat voor werkaanbod er is in de elektrotechniek en werktuigbouwkunde? Bezoek dan de website van YE, hèt carrière-adviesbureau in de techniek, op https://www.ye.nl/vacatures-monteur.

5. Verschillende opties uitproberen
Verkennen betekent niet meteen in een nieuwe rol springen zonder te testen; het is goed als je niet zeker weet welk type baan het beste past! Probeer verschillende taken uit in verband met toekomstige functies door gebruik te maken van tijdelijke functies zoals contractwerk, freelance optredens, consultingprojecten enz. Dit biedt een kans voor zelfreflectie over hoeveel plezier je beleeft aan elke verschillende taak/rol en leidt mogelijk tot meer permanente opties in de toekomst – een win-winsituatie!

6. Blijf openstaan en neem risico’s wanneer dat nodig is
Hoe goed je ook plant of hoe goed je ook je werkinteresses onderzoekt, de dingen gaan niet altijd volgens plan (en dat kan ons vaak op onverwachte maar interessante paden brengen). Blijf openstaan voor kansen die zich tijdens de reis voordoen, zelfs als ze aanvankelijk niet werden overwogen – soms is het nemen van risico’s noodzakelijk om onze ware roeping in het leven te vinden!

Agenda voor in de Achterhoek

Uw evenement in onze agenda! Evenement indienen