21 april 2024
Home » Landelijk » Lancering van Fraude Scanner door Internet Politie om online fraude in Nederland aan te pakken

Lancering van Fraude Scanner door Internet Politie om online fraude in Nederland aan te pakken

259

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

LANDELIJK- In de afgelopen jaren heeft Nederland een significante toename gezien in online fraude, waarbij de statistieken een alarmerende trend laten zien: jaarlijks worden 2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer van diverse vormen van internetcriminaliteit. Dit heeft niet alleen geleid tot financiële verliezen maar ook tot aanzienlijke emotionele schade onder de bevolking. Te midden van deze toenemende dreiging heeft Internet Politie, na jaren van zorgvuldige ontwikkeling en een uitgebreide testfase met 1.000 bètagebruikers, een innovatieve oplossing gelanceerd: de Fraude Scanner. Deze tool is ontworpen om gebruikers in realtime te waarschuwen voor potentieel onveilige websites, door het gebruik van uitgebreide databases en keurmerken die onbetrouwbare weblocaties identificeren.

De statistieken van het CBS onderstrepen het groeiende probleem van internetfraude, met meer dan 15% van de Nederlandse bevolking boven de 16 jaar die in de afgelopen jaren slachtoffer is geworden. Dit probleem is niet beperkt tot financiële schade; ongeveer een derde van de getroffenen ervaart ook psychologische gevolgen, waardoor de impact van online criminaliteit verder reikt dan enkel het materiële.

Co-oprichters van Internet Politie, Mike Lammerts van Bueren en Nick Steenland, hebben hun missie om Nederlanders te beschermen tegen online fraude kracht bijgezet door de introductie van de Fraude Scanner. Deze tool, die nu voor iedereen gratis beschikbaar is, maakt gebruik van geavanceerde technologie om een zogenaamde realtime trustscore te bieden. Deze score bepaalt binnen milliseconden of een website veilig is, waarmee het een aanzienlijke stap voorwaarts betekent in de strijd tegen internetfraude.

De noodzaak voor dergelijke technologische oplossingen wordt verder benadrukt door onderzoek van de Universiteit Twente, dat aantoont dat de financiële en emotionele schade als gevolg van fraude blijft toenemen, met in 2020 een geschatte schade van €2,75 miljard. Dit onderzoek wijst ook op de verbanden tussen oplichting en fraude en andere misdrijven zoals hacken, bedreiging, en intimidatie, die vaak volgen op de initiële daad van fraude.

De lancering van de Fraude Scanner, ondersteund door experts in cybersecurity en een succesvolle bètafase, is een cruciale stap voorwaarts in het bieden van een veiligere online omgeving voor Nederlanders. Door het breed toegankelijk maken van deze tool, streeft Internet Politie ernaar het bewustzijn te vergroten en individuen te empoweren om zichzelf te beschermen tegen de steeds veranderende dreigingen van internetfraude.

Gratis app
Afgelopen december was de aftrap van de bètafase na een succesvolle bijeenkomst met cybersecurity experts waaronder Pieter Cobelens, die zich inzet voor digitale veiligheid. Vanaf nu is de Fraude Scanner voor iedereen te downloaden. De app is gratis zodat iedereen veilig online kan zijn.

Bron(nen) & Afbeelding(en)