Handballers Erix doen zichzelf te kort en verliezen van koploper!

LICHTENVOORDE – Zaterdagavond stond voor de Lichtenvoordse handballers van Erix 1 de zware thuiswedstrijd tegen koploper UGHV 1 op het programma. Deze ploeg uit Ulft is de grote titelfavoriet in de Hoofdklasse en heeft een goede reeks achter de rug en vecht met HVC en UDI om het kampioenschap. Erix laat na promotie een iets wisselvalliger beeld zien. Goede wedstrijden tegen de topteams worden regelmatig winnend afgesloten terwijl wedstrijden tegen lager op de ranglijst staande teams verloren gingen. Desondanks staat Erix op een keurige zesde plek en werd er al gewonnen van de nummers 1, 2 en 4 van de ranglijst en werd onlangs in de Gelderlander al een “reuzendoder” genoemd.

Youri Kuypers breekt door de verdediging en scoort!. Foto: PR

UGHV kwam ongetwijfeld met revanchegevoelens naar Lichtenvoorde omdat in oktober de thuiswedstrijd nog verrassend van Erix werd verloren. Erix was voornemens om opnieuw te stunten en het kampioenschap nog wat spannender te maken.
Gemakkelijk zou dit zeker niet gaan worden, UGHV speelt al jaren op dit niveau en heeft dus een stuk meer ervaring met het spelen van dit soort wedstrijden dan promovendus Erix.

Bovendien was een licht grieperige Marco Rötter niet inzetbaar en nam plaats op de bank! Voor een behoorlijk gevulde tribune kende de eerste helft, zeker in het begin, een gelijk opgaande strijd en de teams hielden elkaar mooi in evenwicht. Met name Willem Kruip was aan Erix zijde de man die met enkele mooie acties en doelpunten ervoor zorgde dat Erix in het spoor van UGHV bleef.

Tot tien minuten voor rust bleef de stand gelijk opgaan maar vanaf dat moment was het vooral, door slordig balverlies van Erix, UGHV die een ruimere voorsprong kon nemen. Erix moest in die periode vijf tegendoelpunten incasseren terwijl men zelf niet het net wist te vinden door te veel gemiste kansen. Ook verdedigend was men niet altijd bij de les waardoor UGHV soms ongestoord kon aanleggen voor een afstandsschot. Zelfs keeper Leroy Winkels, normaal nauwelijks te passeren, had geen grip op deze afstandschoten. Dit resulteerde in een ruststand van 13-17 in het voordeel van UGHV.

Toch was dit voor Erix geen onoverkomelijke achterstand, het team heeft in het verleden meerdere malen aangetoond zich terug te kunnen vechten in de wedstrijd. Opdracht aan het team was om vooral d.m.v. individuele acties door de verdediging te breken om zodoende te scoren of een strafworp te forceren. Tot frustratie van de UGHV-spelers lukte dit meerdere keren, Stijn van Zutphen kon in korte tijd vier keer naar de strafworpstip lopen om de penalty’s vakkundig te verzilveren.

Toch lukte het Erix niet om daardoor dichterbij te komen, verdedigend werden te veel fouten gemaakt waardoor de tegenstander ook bleef scoren. Jammer was vooral dat afgeslagen aanvallen vervolgens weer slordig balverlies opleverde en men UGHV de gelegenheid gaf om alsnog te scoren. Erix was niet meer bij machte om dichterbij te komen, vooral door verkeerde keuzes op beslissende momenten wat uiteindelijk resulteerde in een eindstand van 29-36 in het voordeel van UGHV.

De blijdschap dit het team uit Ulft uitstraalde na de overwinning liet zien dat men vooraf al niet op een makkelijk avond gerekend had. Erix kon ondanks het verlies toch nog redelijk tevreden zijn omdat het goed partij heeft geboden aan deze titelkandidaat en voornamelijk door eigen fouten verloor!

Erix heeft komend weekend vrij en speelt zijn volgende wedstrijd op zondag 28 Januari. Thuis in de Hamalandhal speelt men dan om 14.15 uur tegen DOS uit Emmer-Compascum. Erix heeft nog wat recht te zetten tegen dit team omdat de uitwedstrijd destijds verloren ging.